onsdag 9 juli 2014

Ian Fleming - Älskade spion

Äntligen dags för ett inlägg om en ny bok i min samling. Denna rör det sig om Älskade spion (engelsk titel The Spy who Loved Me), den tionde i en serie romaner om agenten James Bond, skrivna av Ian Fleming. Boken kom ut på engelska första gången 1962. Eftersom den skiljer sig väldigt mycket från de övriga Bond-böckerna bestämde Ian Fleming att bara titeln fick användas (ej handlingen) till en Bond-film, vilket också gjordes i och med Älskade spion 1977, med Roger Moore i huvudrollen.

Text på baksidan
"Han var ungefär en och åttiofem lång och såg smärt och vältrimmad ut. Ögonen i det magra, ganska solbrända ansiktet var mycket klart gråblå och när de granskade männen var de kalla och vaksamma. Dessa kalla, vaksamma ögon gav hans tilltalande ansikte ett farligt, nästan grymt drag, som hade skrämt henne när hon först såg honom, men nu när hon visste hur han kunde le, kom hans ansikte henne bara att känna sig angenämt upphetsad på ett sätt som hon aldrig hade upplevt förut . . .

Vem var denne man som fick Vivienne Michel, ung kanadensiska i trångmål, att känna sig så? Naturligtvis ingen annan än agent 007 James Bond, som åter får kasta sig över en spännande uppgift: att rädda vackra Viv och kämpa ner två dödligt farliga gangsters."


Handling
Boken är indelad i tre delar. I den första minns den unga kanadensiska kvinnan Vivienne Michel sina tidigare älskare - Derek Mallaby som tog hennes oskuld och lämnade henne strax därefter, och hennes boss Kurt Rainer som gjorde henne med barn och dumpade henne efter att ha betalat för en abort i Schweiz.

Den andra delen av boken handlar om hur hon tar ett jobb som husvakt på ett billigt motell för att betala sin resa genom USA. Men innan ägaren kommer tillbaka får hon besök av två tuffingar, "Sluggsy" Morant och Sol "Horror" Horowitz, som påstår att de är där för ägarens räkning för att se till så att försäkringarna ska kunna gå igenom, men i själva verket är anställda av ägaren Sanguinetti för att bränna ner stället och lägga skulden på Michel, så att han ska få ut försäkringspengarna.

Båda två beter sig illa mot Michel, och hotar att våldta henne, men i den tredje delen av boken dyker James Bond upp och avbryter misshandeln av henne. Hans bil har fått punktering under sökandet efter Blofeld och han stannar för natten, vilket stör tuffingarnas plan.

Inköpt
Min version av boken är den häftade svensk första upplaga från 1965. En Zebra-bok på 172 sidor som är översatt till svenska av Sven Granath. Den gavs ut i Sverige av Albert Bonniers Förlag. Jag köpte den på Tradera i juli 2014 för enbart 10 kr.

Trivia
• Boken berättas i jag-form av Vivienne Michel. I tidiga versioner av boken står Vivienne Michel dessutom som medförfattare till boken. Fleming påstod att han hittade boken på sitt skrivbord, och att han efter att ha tagit bort saker som stred mot brittiska Secret Service:s tystnadsplikt, gav ut den som en av sina böcker. Vissa har tolkat det så att han ville distansera sig från en misslyckad bok. Andra har sett det som en postmodernt experiment.
• Älskade spion är den kortaste av Flemings Bond-böcker, och den som innehåller mest sex. Den är dessutom unik eftersom Bond inte dyker upp förrän sista tredjedelen. De faktorerna gjorde att boken inte gavs ut i pocketversion förrän efter Flemings död. Fleming ville i själva verket inte ge ut boken alls i pocket.
• Under Bonds natt med Michel berättar han om händelserna efter Åskbollen: S.P.E.C.T.R.E. krossades men Blofeld kom undan.
• I USA gavs boken ut i förkortad version i herrtidningen Stag under titeln "Motel Nymph".

Boken utspelar sig i:
Adirondacks (USA), flashbacks till London (England) och Toronto (Canada)

Jämförelse med filmen:
Endast titeln är samma, inget material från boken är förekommande i någon av filmerna. Allt enligt Flemings önskan/begäran.


 
Bild: Egen
Text: Egen, Wikipedia, FSWL

onsdag 2 juli 2014

Seriealbum - Iskallt uppdrag

I kategorin serie/seriealbum har turen nu kommit till "Iskallt uppdrag", som är det 6:e albumet av totalt 7 st album med James Bond-äventyr, som utkom mellan åren 1981 och 1989. Och det är också det 6:e albumet som jag gör ett inlägg om. Jag har sedan tidigare beskrivit albumen "Ur dödlig synvinkel", "Octopussy", "Dödligt Dubbelspel", "Levande Måltavla" och "Sista paret ut".

Det näst sista albumet är alltså "Iskallt uppdrag" som är serieversionen av filmen med samma namn, båda utgivna år 1987. Detta album är ett rafflande serieäventyr på 52 färgsidor i ett limmat seriealbum. Albumet publicerades som sagt 1987 av Semic Press AB & såldes det året av Jultidningsförlaget.

Inköpt
Som vanligt när det gäller dessa seriealbum så är det många år sedan de köptes. Vilket betyder att jag inte kommer ihåg var jag köpte dem. Inte heller mins jag hur mycket jag betalade för dem. Men när dessa album nu år 2014 säljs på tex Tradera, så verkar priset ligga på mellan 10 och 40 kr per styck.

Trivia
När albumet såldes under 1987 så var ursprungspriset 27,50 kr.

Tecknare & författare
Albumet skrevs av Jack Sutter, som är samma man som skrivit 5 av de totalt 7 st seriealbumen. Tecknaren är återigen spanjoren Juan Sarompas, som även tecknade albumen "Dödligt dubbelspel" samt "Sista paret ut".




Text: Egen, SerieWiki & Björn Harnby
Bild 1: Alvglans

tisdag 1 juli 2014

Seriealbum - Sista paret ut

I kategorin serie/seriealbum har turen nu kommit till "Sista paret ut", som är det 5:e albumet av totalt 7 st album med James Bond-äventyr, som utkom mellan åren 1981 och 1989. Och det är också det 5:e albumet som jag gör ett inlägg om. Jag har sedan tidigare beskrivit albumen "Ur dödlig synvinkel", "Octopussy", "Dödligt Dubbelspel" och "Levande Måltavla".

Nu har tiden kommit till "Sista paret ut", som är ett rafflande specialtecknat serieäventyr på 52 färgsidor i ett limmat seriealbum. Albumet publicerades 1986 av Semic Press AB. Plotten: "Förblindade av hämndlystnad planerar de jordens undergång...". Albumet såldes bland annat av Jultidningsförlaget.

Inköpt
Som vanligt när det gäller dessa seriealbum så är det många år sedan de köptes. Vilket betyder att jag inte kommer ihåg var jag köpte dem. Inte heller mins jag hur mycket jag betalade för dem. Men när dessa album nu år 2014 säljs på tex Tradera, så verkar priset ligga på mellan 10 och 40 kr per styck.

Trivia
Det finns även en gammal klassisk svensk lek som heter just "Sista paret ut". Leken beskrivs så här: Deltagarna ställer sig på led efter varandra två och två, hand i hand. En tagare står framför ledet och ropar: "Sista paret ut!". Då rusar det sista paret fram på vars en sida om ledet och försöker få tag i varandra igen innan någon av dem blir fångade. Lyckas tagaren fånga en ur paret blidar han ett nytt par med denna och den som blir över får bli ny tagare. Det nybildade paret ställer sig först i ledet och leken börjar om.

När albumet såldes under 1986, så var ursprungspriset 25 kr.

"Sista paret ut" är också en bok skriven av den välkände författaren Arne Dahl. Det är den sista, och fristående, delen i Arne Dahls Opcop-svit. Bokens handling beskrivs: "Stämningen i Europa hårdnar. Maffian är starkare än någonsin, narkotikamarknaden mer avancerad och metoderna våldsammare. Men nu utmanas maffian på allvar. Någon är mäktigare, starkare. Samtidigt utsätts ett litet svenskt bioteknikföretag för cyperspionage. Spåren leder hela vägen till Kina och till en omfattande nätavlyssning - men hur kommer det sig att de utsatta företagen alla arbetar med genetisk forskning?". Arne Dahl har sedan debuten 1998 även skrivit elva böcker i sviten om A-gruppen. Det är för dessa han är mest känd och dessa har även filmatiserats.

Tecknare & författare
Albumet skrevs av Jack Sutter, som är samma man som skrivit 5 av de totalt 7 st seriealbumen. Tecknaren är återigen spanjoren Juan Sarompas, som även tecknade albumet "Dödligt dubbelspel" två år tidigare.

Text: Egen, SerieWiki & Björn Harnby
Bild 1: Tradera
Bild 2: Litteraturmagazinet.se