måndag 14 april 2014

Ian Fleming - Mannen med den gyllene pistolen

James Bond, agent 007, föddes en januaridag 1952 när Ian Fleming satte sig ned för att skriva sin första agentthriller, Casino Royale. Fleming kunde inte veta vad han därmed satte igång...

Jag har nästan alla böcker om Bond och just denna (Mannen med den gyllene pistolen) är bok nr 15 av Flemings totalt 16 st i serien. Varav den sista var en novellsamling som utkom efter hans död. Boken (Mannen med den gyllene pistolen) är utgiven av Bonniers 1965 och den översattes från Engelska till Svenska av Mons Mossner. Mossner, som översatt de flesta av Flemings Bondromaner, föddes 1920 och dog i Stockholm 1995, vid en ålder av 75 år.

Omslaget till boken är gjort av mästaren Hans Arnold. Arnold föddes i april 1925 i Sursee, kantonen Luzern, Schweiz och avled i oktober 2010. Han var en schweizisk-svensk konstnär och illustratör som utbildades på Konstfackskolan i Luzern och arbetade som illustratör i dags- och veckotidningar, som sagoillustratör, som omslagstecknare till serietidningar och skivomslag och ungdomsböcker. Men även som trickfilm-animatör och fristående konstnär. Än idag har Arnold en bred skara av anhängare och är allmänt klassad som "kult-illustratör".

Boken är på 161 sidor och gavs ut i England den 1 april och i Sverige 4 månader senare, närmare bestämt den 6 augusti 1965. Den har underrubriken: "Agent 007 James Bond på Jamaica". Som de flesta vet så är den engelska originaltiteln på boken: "The Man with the Golden Gun".

Den införskaffades via Tradera i februari 2014, till priset av 39 kr (+frakt 36kr).

Text på baksidan:
James Bond – rysk agent? James Bond – ett dödligt hot mot själva M? Ja, faktiskt, detta hade kunnat vara den fantastiska sanningen, om inte Agent 007 i tid tvagits ren från den hjärntvätt som han undergick när han var försvunnen och dödförklarad av självaste Times. I stället skickades nu Bond efter sin vederbörliga rehabilitering på det uppdrag som skulle bli det sista som Ian Fleming hann krönikera. Det förde honom till Jamaica (där f.ö. samtliga Bondböcker kommit till) med uppdrag att oskadliggöra en viss Scaramanga, ”mannen med den gyllene pistolen”. Av alla Bonds motståndare kanske den farligaste, en giftig reptil i människohamn och en oslagbar mästare i hanterandet av sitt älsklingsvapen.

Livet på Thunderbird Hotel, där Scaramanga håller hov för en samling internationella gangsters av grövsta kaliber, är på ytan hur förföriskt som helst, men det som därunder förberedes innebär det dödligaste hot mot mänskligheten. Hade inte Bond lyckats nästla sig in som livvakt på hotellet och hade inte duellen mellan honom och Scaramanga slutat som den gjorde, hade vad som helst kunnat inträffa och Bond hade gått miste om sin behagliga konvalescens med den tappra och välväxta sekreteraren Mary Goodnight som sjuksköterska.

Handling:
Bond återvänder förvirrad till London efter att ha varit försvunnen i ett år. Under denna tid har han blivit hjärntvättad av ryssarna och det första han gör är att försöka döda M! Detta misslyckas och M ger Bond en chans till och försöker "av-hjärntvätta" honom. Det går bra och Bond är på väg tillbaka. Han får då i uppdrag att spåra upp och eliminera den kände lönnmördaren Scaramanga, "mannen med den gyllene pistolen".

Roliga fakta:
• Secret Service's fasadföretag, "Universal Export", har bytts ut. Det nya företaget heter "Transworld Consortium"
• Ian Fleming dog innan han blev klar med denna bok. Det var bokförlaget Glidrose som tog hans utkast och såg till att den blev färdigställd. Trots att detta gör att denna bok är en av de sämre böckerna (eftersom Fleming inte hann fila färdigt på den), skall vi ändå vara tacksamma att vi får svar på den rejäla cliffhangern från förra boken, "Man Lever Bara Två Gånger".

Boken utspelar sig i:
Jamaica & England (London)

Jämförelse med filmen:
Det är inte så mycket som lika, bortsätt från att Bond jagar Scaramanga. Filmen utspelar sig i Asien istället för Karibien. Goodnight är dock med i filmen också, men inte Leiter.

Bild: Egen
Text: Egen, Wikipedia, The Facts of Bond

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar