måndag 22 december 2014

SPECTRE

Äntligen är titeln för nya Bond-filmen avslöjad. Sam Mendes och Barbara Broccoli höll en presentation inne på PineWood studios, den så kallade 007-stage, den 4 december. Förväntan bland oss Bondfantaster var hög och jag skulle vilja säga att vi blev inte blev besvikna. Sam Mendes pratade 99% av tiden och Barbara höll sig lite bredvid, så att säga.Mendes presenterade först av allt namnet på den nya filmen, som hittills enbart haft arbetsnamnet #Bond24. Och titeln kommer att bli: SPECTRE! För alla oss som andas Bond så betyder detta namn mycket! Han presenterade även Bonds nya bil. En ny Aston Martin med modellnamnet DB10. Bilen ser riktigt cool ut och vi kan ju alltid hoppas på lite goa biljakter! 

SPECTRE (Wiki)
S.P.E.C.T.R.E. är en fiktiv kriminell organisation i Ian Flemings böcker om den brittiske agenten James Bond. Namnet är en förkortning av SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extorsion ('Specialgruppen för kontraspionage, terrorism, hämnd och utpressning'). S.P.E.C.T.R.E. leds av den karismatiske Ernst Stavro Blofeld. En annan S.P.E.C.T.R.E.-man är Emilio Largo. Organisationen är uppbyggd i celler. Varje cell består av tre män rekryterade från olika förbrytar- och motståndsorganisationer. I boken Åskbollen ligger högkvarteret i Paris. I I Hennes Majestäts hemliga tjänst håller organisationen till på berget Piz Gloria i Schweiz. Organisationen introduceras i boken Åskbollen (1961). I filmerna om James Bond finns organisationen med redan i första filmen Agent 007 med rätt att döda, (1962). Organisationen finns med i många Bond-filmer och försvinner inte helt förrän i Ur dödlig synvinkel då Bond gör sig av med Blofeld genom att tippa ned honom i en stor fabriksskorsten. I vissa svenska översättningar användes förkortningen SPEKTRUM, som stod för SPeciella Elitkåren för Kontraspionage, Terror, Repressalier, Utpressning och Mord. I Åskbollen testar Bond Largo genom att påstå att han sett ett "spectre" (spöke). I svenska översättningen ser han ett spektrum.

Rättigheter
Rättigheterna till S.P.E.C.T.R.E. ägdes i många år av Kevin McClory (se separat inlägg), Men efter 50 år av olika rättstvister så tillkännagavs det den 15 november 2013 att MGM och Danjaq gjort upp med McClorys dödsbo, och genom denna uppgörelse till sist köpt McClorys lösa Bond-rättigheter. Någon köpesumma angavs inte.

Synopsis
Ett kryptiskt meddelande från Bonds förflutna skickar iväg honom på ett uppdrag för att avslöja en olycksbådande organisation. Medan M bekämpar politiska krafter för att hålla underrättelsetjänsten vid liv skalar Bond bort lagren av svek för att avslöja den fruktansvärda sanningen bakom SPECTRE.


Fakta
Biopremiär: 6 november 2015
Inspelningsstart: 8 december 2014
Regissör: Sam Mendes (Skyfall, American Beauty, Road to Perdition)
Manusförfattare: John Logan (Skyfall, Gladiator, Any Given Sunday), Neal Purvis & Robert Wade (The World Is Not Enough, Die Another Day, Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall)
Inspelningsplatser: England (Pinewood Studios), Italien (Rom), London, Marocko, Mexico City och Österrike (Lake Altausee, Obertilliach & Sölden).
Filmbolag: EON Productions, Metro-Goldwyn-Mayer & Sony Pictures
Producenter: Barbara Broccoli (dotter till Albert R. Broccoli), Michael G. Wilson (styvson till Albert R. Broccoli och halvbror till Barbara Broccoli) samt Gregg Wilson (son till Michael G. Wilson)
Ljuddesigner: Karen Baker Landers & Per Hallberg (Gladiator, Braveheart & Skyfall)
Scenografi: Dennis Gassner (Skyfall, Quantum of Solace, Road to Perdition & O Brother, Where Art Thou?)
Foto: Hoyte Van Hoytema (Tinker Tailor Soldier Spy & Interstellar)
Klippning: Lee Smith (Master and Commander, The Dark Knight, The Dark Knight Rises, Interstellar)

Rollista:
Andrew Scott som Denbigh
Ben Whishaw som Q
Christoph Waltz som Oberhauser
Daniel Craig som James Bond
Dave Bautista som Hinx
Jesper Christensen som Mr White
Léa Seydoux som Madeleine Swann
Monica Bellucci som Lucia Sciarra
Naomie Harris som Moneypenny
Ralph Fiennes som M
Rory Kinnear som Bill Tanner

Som avslutning kan jag bara konstatera att jag hoppas att dagarna fram till den 6 november 2015 går fort! :)

Text: Egen, FSWL, Wikipedia
Bild 1: IMDB
Bild 2: The Telegraph

Bild 3: Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar