onsdag 22 juli 2015

James Bond’s London

Har länge tänkt göra en lista över platser runt omkring i Bondstaden London med anknytning till vår älskade agent. Min tanke är att göra en lista på "platser att besöka när man är i London" helt enkelt! :) En lista att ta  med på din nästa London resa för att få en så komplett bild över alla lokationer som möjligt. Jag har själv aldrig varit i London så listan är först och främst mitt dokument över de platser som jag själv vill besöka för att njuta av så mycket Bond känsla som möjligt. Inlägget kommer uppdateras med ojämna mellanrum framöver. Men vi börjar med några självklara och sedan fyller vi på allt eftersom!

Info
London är huvudstaden i Storbritannien och (de facto) i riksdelen England. Staden grundades under namnet Londinium som huvudstad i den romerska provinsen Britannia, för vilken den också utgjorde hamnstad vid floden Themsen. Themsen rinner genom staden och delar den i nord-sydlig riktning även om den korsas av många broar och tunnlar, den mest kända är den nygotiska Tower Bridge. London är EU:s största metropol med sina 8,4 miljoner invånare (2013) och med förorter (London Metropolitan Area) cirka 13 miljoner invånare vid folkräkningen 2001.

London har genom historien haft stort inflytande på kultur, finans, handel och politik både nationellt och internationellt. Internationellt har staden gynnats av Storbritanniens dominerande ställning, dels som kolonialmakt men även genom en framträdande roll inom handel och politik. Än idag utgör London ett av världens största finansiella centra och har en av de högsta BNP i Europa.

Vauxhall Cross
Detta verkliga MI6 högkvarter ser vi först i Goldeneye 1995, men vi ser det även i The World Is Not Enough (1999), Die Another Day (2002) och Skyfall (2012). I Casino Royale (2005) och Quantum of Solace (2008) ser vi interiören av MI6, men vi ser inget från dess exteriör, av själva byggnaden.

I Skyfall, har byggnaden återigen en central roll då den sprängs i och med attentatet. Detta kan vara det sista vi ser av byggnaden som MI6 högkvarter för i slutet av Skyfall så ser vi hur nya M har bytt kontor och nu huserar i en mer klassisk Bondmiljö från de tidiga filmerna. I den allra sist scenen ser vi nya M bakom sitt skrivbord och på väggen bakom just nämnda skrivbord ser vi en impressionistisk målning/tavla av just MI6 Vauxhall Cross byggnaden...

Denna lokation är väl värt ett besök på nästa Londonvistelse. Adressen om du vill ta dig dit är 85, Vauxhall Cross i de sydvästra delarna av London, längsmed The River Thames bredvid Vauxhall Bridge. Du ser byggnaden bäst från själva bron, Vauxhall Bridge.


2015-07-20 Skapande av text och ursprungsinlägg samt bild

Text: Egen samt fritt översatt från jamesbondlifestyle.com
Bild 1: Google
Bild 2: Google

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar