torsdag 15 januari 2015

Anita Ekberg - Svensk i Bond

I min serie om våra svenska hjältar som medverkat i Bondfilmerna så har det nu blivit dags att lyfta fram nästa person. Denna gång rör det sig om en svensk som inte medverkat fysiskt i filmen, utan som har omnämnts. Även hennes namn syns faktiskt i bild i en scen. Jag pratar om Anita Ekberg. Jag måste börja med att erkänna att det var först i söndagskväll som jag insåg att Anita har en Bond-anknytning. Jag hade faktiskt missat detta helt, men Anita omnämns faktiskt i FRWL från 1963. Och anledningen till att detta kom på tapeten nu är ju så klart hennes tragiska bortgång nu i helgen.

Fakta
Fullständigt namn: Kerstin Anita Marianne Ekberg, född 29 september 1931 i Malmö, död 11 januari 2015 i Rocca di Papa, Italien. Hon var en svensk skådespelare. Hon var bosatt söder om Rom i Genzano di Roma i Italien. Anita Ekberg var dotter till Alva och Gustav Ekberg och växte upp på Östra Fäladsgatan 29 i Malmö. 1951 vann hon skönhetstävlingen Fröken Sverige. Hon kom samma år till USA för att delta i Miss Universum-tävlingen. Hon vann dock inte skönhetstävlingen, men fick arbeten som fotomodell och på nattklubbar innan hon gjorde filmdebut i Hollywood 1953. Howard Hughes ville att hon skulle byta namn för att Ekberg var för svårt att uttala. Men hon vägrade och menade att om hon blev känd skulle folk lära sig att uttala hennes namn, och om hon inte blev känd spelade det ingen roll.

Ekberg uppmärksammades första gången på film för sin roll i Krig och fred (1956). Ekberg fick dock sina största framgångar i Italien i filmer regisserade av Federico Fellini. Hon är mest känd för rollen som Sylvia i Fellinis ”La dolce vita” (Det ljuva livet) mot Marcello Mastroianni 1960. Filmen vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 1960. Där badar hon i en berömd scen i Fontana di Trevi i Rom. Som jag för övrigt besökte i våras!
Anita Ekberg var åren 1963-1975 gift med skådespelaren Rik Van Nutter. Och alla Bond-fans mins honom så klart från hans mest kända filmroll, som CIA-agenten Felix Leiter i Åskbollen (Thunderball) från 1965.

OT
När Marcello Mastroianni, som var hennes motspelare i ”La dolce vita”, gick bort 1996 stängdes fontänen av och sveptes i svart.
Att bada i Fontana di Trevi är idag förbjudet.
Ekbergs stora kärlek var Gianni Agnelli, ägare av Fiat och ledande inom det italienska näringslivet. I flera år var de ett kärlekspar trots att han var gift med prinsessan Marella Caracciolo di Castagneto.

Anita i Bond
I FRWL (Agent 007 Ser Rött) från 1963 så besöker James Bond och hans lokala kontakt Kerim Bey (chef på “Station T”) som spelas av Pedro Armendariz, skurken som kallas Krilencu's gömställe, beläget bakom en enorm billboard filmaffisch, som sitter på en tegelvägg, föreställandes reklam för filmen "Call Me Bwana" från 1963. En Bob Hope komedi med Anita Ekberg i en av rollerna. Filmens producenter var Harry Saltzman and Albert R. Broccoli, så det kanske inte var så konstigt att just denna affischen var den som syntes.

Kerim Bey skjuter och dödar Krilencu med Bonds prickskyttegevär när han försöker rymma från sitt gömställe genom att krypa ut och fira sig ner sig genom en hemlig lucka i väggen, som är just vid, eller rättare sagt mitt i, munnen på Anita Ekberg.

Repliker
Kerim Bey: - Do you notice anything?
Bond: - Not yet.
Kerim Bey: - She has a lovely mouth, that Anita.
Bond: - Yes. I see what you mean.





Text: Egen, Wiki & 007 Travelers
Bilder: © EON, United Artists, Danjaq LLC

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar