måndag 30 juni 2014

Comics - Serietidningsstrippar (del 4/4)

Äntligen har det blivit dags att publicera den fjärde och sista delen i min serie med seriestrippar. Som jag skrev i mina tidigare inlägg från den 5 maj, 24 april och 22 maj, så snubblade jag över dessa strippar av serier när jag rensade jobbdatorn. Dessa är publicerade på nätet hos MotionPicturesComics och som inbiten Bondfantast så jag tyckte att de var roliga.

Stripparna är 19 st till antalet och postades på deras hemsida mellan den 3e december 2012 och den 17e januari 2013. Enjoy!

Text: Egen
Bild 1: Google
Bilder övriga: MotionPicturesComics



söndag 29 juni 2014

Seriealbum - Levande Måltavla

I kategorin serie/seriealbum har turen nu kommit till albumet "Levande Måltavla". Albumet är ett av totalt 7 st album som utkom mellan åren 1981 och 1989. Och det är det 4:e albumet som jag gör ett inlägg om. Jag har sedan tidigare beskrivit albumen "Ur dödlig synvinkel", "Octopussy" och "Dödligt Dubbelspel".

"Levande Måltavla" är ett rafflande serieäventyr på 52 färgsidor i ett limmat seriealbum. Albumet publicerades 1985 av Semic Press AB. Det är en tecknad svensk serieversion av filmen med samma namn och det såldes av Jultidningsförlaget.

Inköpt
Som vanligt när det gäller dessa seriealbum så kommer jag inte ihåg var jag köpte dem. Inte heller mins jag hur mycket jag betalade för dem. Men när dessa album nu år 2014 säljs på tex Tradera, så verkar priset ligga på mellan 10 och 40 kr per styck.


Trivia
När albumet såldes under 1985, så var ursprungspriset 23,80 kr.

Tecknare & författare
Albumet skrevs av Jack Sutter, som är samma man som skrivit 5 av de totalt 7 st seriealbumen. Tecknaren för serieversionen av "Levande Måltavla" är återigen spanjoren Federico Maidagan, som även gjorde serieversionen av Octopussy två år tidigare.


Text: Egen, SerieWiki & Björn Harnby
Bild 1: Tradera

lördag 28 juni 2014

Jeffery Deaver - Carte Blanche

Detta är den 37e officiella James Bond romanen och det är Deavers första och enda. Boken utkom i England den 26 maj 2011 och i USA den 14 juni 2011. Lite spännande är det att detta är den första James Bond romanen som utspelar sig i nutid (2011) sedan The Man with the Red Tattoo som skrevs av Raymond Benson och gavs ut 2002. Titeln och bokens omslag presenterades på ett speciellt lunch-event den 17 januari 2011, på  InterContinental Hotel i Dubai.

Carte Blanche uppdaterar James Bond's historia så att den passar med tiden för romanens händelser. Vilket gör den till den första Bondboken som gör en "reboot". Jeffery Deaver berättar att hans James Bond föddes 1979, vilket gör honom till en veteran från kriget i  Afghanistan (Operation Herrick) istället för en World War II veteran och Kalla Kriget-agent som var orginalkonceptet när Bond skapades av Ian Fleming.

Bokens handling utspelar sig under en tidsperiod av en vecka i mitten av 2011. Platserna den utspelar sig på är Serbien, Dubai, England samt Sydafrika. Det är en Ljudbok på CD med ISBN 9781444721065. Den utges av förlaget Hodder Stoughton Ltd och uppläsaren är Toby Stephens, som för alla Bondfans är välkänd, då han spelade skurken Gustav Graves i DAD (Die Another Day) 2002.

Inköpt
Jag köpte ljudboken på Adlibris i september 2012 för 159 kr.

Text på baksidan
"Krigets utseende förändras. Den andra sidan spelar inte längre enligt reglerna särskilt mycket. Det anses i vissa kretsar att vi också måste spela med en annan uppsättning regler..."

James Bond, i 30-årsåldern och redan en veteran i det afghanska kriget, har rekryterats till en ny organisation. Utformad i världen efter 9/11 opererar den oberoende av MI5, MI6 och Försvarsministeriet med en existens som kan förnekas. Dess syfte: att skydda riket till varje pris.

Nattordern beordrar Bond från en middag med en vacker kvinna. Högkvarteret har dekrypterat en elektronisk viska om att en attack planeras senare i veckan: antalet dödsoffer uppskattas bli tusentals, brittiska intressen kommer påverkas negativt.

Och 007 har fått fria händer (carte blanche) att göra vad som krävs för att fullgöra sitt uppdrag.


Trivia:
- Boken är tillägnad: "To the man who taught us we could still believe in heroes, Ian Fleming".
- Bond är beväpnad med en Walter PPS samt diverse upphittade vapen.
- Bond kör sin Bentley Continental GT + andra lånebilar. 

Text: Egen, Wiki & FSWL
Bild 1: Egen
Bild 2: Google
Kollage: Eget

fredag 27 juni 2014

Bondfilm - Världen Räcker Inte Till

De senaste veckorna har varit tuffa och tiden att blogga finns helt enkelt inte just nu. Jag hinner helt enkelt inte med då i princip allt annat i livet (familj, hus & jobb mm) har högre prio för tillfället. Men jag har vid lediga stunder jobbat mig igen nästa film i ordningen, det vill säga Världen Räcker Inte Till från 1999. Detta är Pierse Brosnans 3:e Bondfilm och den heter i original The World is Not Enough, vilket på ”bondspråk” förkortas TWINE. Filmen är 128 minuter lång och hade svensk biopremiär den 8 december 1999.

För mig har denna film alltid känts lite udda. I min bok så var Brosnans första bäst (GoldenEye) och sedan kommer TND samt TWINE på en delad andra plats, för att sedan avsluta det hela med den kanske inte fullt så hedrande fjärde och sista platsen, som går till Brosnans sista och just fjärde film DAD. Men mer om det stolpskottet i ett senare inlägg.

Jag har som sagt haft lite svårt att ta till mig denna film och har sett den väldigt få gånger genom åren. Även denna såg jag på premiären men jag mins tyvärr inget mer. Jag vet att jag länge tyckte ganska illa om TWINE på grund av Denise Richards och hennes bristfälliga insatser i filmen. Tyvärr fick alltså hela filmen lida på grund av hennes medverkan. Men allt eftersom åren går så inser man att ALLA Bondfilmer är bra och alla har jävligt många bra scener och partier, likväl som ALLA filmer har mindre bra partier. Nu för tiden kan jag sitta i soffan och titta på vilken av filmerna som helst, samtliga gör mig glad och jag njuter när jag ser dem.

TWINE var den sista film som Brosnan hade på sitt kontrakt men han hade även option på en fjärde film. Den brittiske regissören Michael Apted fick göra The World is Not Enough, vilket ansågs som en överraskning. Apted har gjort sig känd för att vara bra på att lyfta fram karaktärerna i sina filmer, och detta är den första actionfilm han haft hand om. 2nd unit-regissör blev Vic Armstrong, van vid Bond sedan tidigare.

För inspelningen av filmen återvände nu Bond-filmteamet till Pinewood Studios utanför London, där de 14 första Bondfilmerna spelades in. Den senaste Bondfilm som hade använt sig av Pinewood var The Living Daylights 1987.

Titelmelodin, är helt OK. Låten framförs av Garbage med Shirley Manson i spetsen. Musiken gjordes av David Arnold och texten skrevs av Don Black. Garbage är ett skotsk-amerikanskt rockband bildat 1994 i Madison, Wisconsin (USA).

Plotten i TWINE tycker jag känns lite som Goldfinger. I det avseendet att skurken förstör en viss del av något för att höja värdet på sitt egna, så att säga.

Filmen öppning tycker jag känns solid. Det är bra skådespelare redan från start och bra casting med folket i Spanien, vid Guggenheim Museumet i Bilbao (norra Spanien). Guggenheimmuseet i Bilbao är ett museum för modern och samtida konst i den baskiska staden Bilbao, Spanien. Museet, som byggdes med medel från den amerikanska Guggenheimstiftelsen, ligger vid floden Nervion i de centrala delarna av staden. Byggnaden som museet är inhyst i invigdes 1997 och ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och har blivit uppmärksammad för sin djärva, originella arkitektur i dekonstruktivistisk stil. Idag är byggnaden i sig ett turistmål och har verkat till en ekonomisk uppgång i staden. Museet är uppbyggt av en serie, till synes, slumpmässigt komponerade morfiska volymelement, klädda i högreflekterande titan som ger hela byggnaden något av en aura dagtid. Dessa volymer definierar de olika rumsligheterna och utställningshallarna interiört. Denna komplexa stil, som blivit något av ett signum för arkitekten Gehry, har till stora delar kommit till via olika CAD-program och datorsimuleringar.


Jag gillar
När det gäller båtjakten så har jag blandade känslor, men i stort sett gillar jag allt, utan just att den lilla racerbåten tydligen också kan svänga på land? Just den detaljen är jag inte nöjd med.

Gillar Brosnans min när han inser att skotern har en fallskärm till!

Jag älskar repliken: “I am looking for a submarine, its big and black and the captain is a very god friend of mine!” :)

Skidjakt, det har vi inte sett i en Bondfilm på många år!

Älskar Istanbul! Jag gillar att flera Bondfilmer utspelar sig där. Bland annat FRWL, Skyfall och TWINE. Någon mer? Vyerna är underbara. Hoppas jag snart kan åka dit själv på semester!

Gillar att de väver in familjen Bonds familjemotto i filmen, the world is not enough.

Jag måste säga att jag gillar Pierce Brosnan i denna filmen. När det kommer till hans skådespeleri så känns denna filmen som hans bästa av de totalt Bondfilmer han gjorde.

Älskar Desmond Llewelyn (Q)! På ett sätt är det nästan lite skrämmande att de introducerade hans ersättare ”R” (spelad av John Cleese)i denna filmen, med tanke på vad som hände Desmond. Han körde ihjäl sig den 19 december 1999 nära Firle, i East Sussex (bilolycka).

“Theres no point of living, if you cant feel alive!”

X-ray glasögon... Ja, vad säger man? Hahaha!

Skådespeleriet i scenen uppe i tornet, när Bond dödar Elektra är underbart. Både James Bond (Brosnan) och Elektra King (Marceau) visar prov på mkt bra talanger!

Gillar Valentin Zukovsky! Jag gillar både karaktären och skådespelaren. Rollen görs som sagt av Robbie Coltrane och detta är andra gången vi ser honom. Första gången var i GoldenEye. Robbie Coltrane (födelsenamn: Anthony Robert McMillan) föddes den 30 mars 1950 i Rutherglen, South Lanarkshire, Skottland. Han är en brittisk (skotsk) skådespelare som förutom hans insatts i Bondfilmerna, för mig mest är känd som Rubeus Hagrid i filmerna om Harry Potter.


Skådespelare
Skurken Renard, som har en kula inbäddad i skallen som gör att han är okänslig för smärta, spelas av Robert Carlyle från Trainspotting och The Full Monty. Det ryktas att Carlyle fick en miljon pund för rollen.

Sophie Marceau, känd som drottningen i Braveheart, har den kvinnliga huvudrollen som Elektra King, och Denise Richards spelar kärnvapenexperten Christmas Jones. Robbie Coltrane återkommer som Zukovsky som vi tidigare såg i Goldeneye.

Desmond "Q" Llewelyn hade hunnit bli 85 år. Eftersom Desmond inte var säker på att han kunde vara med i denna film - han skulle bl a opereras - bad han producenterna skaffa en assistent åt honom. Denna roll gick till den inte helt obekante John Cleese. Cleese skrev på ett kontrakt om att även vara med i de tre kommande Bondfilmerna.


Bondbrudar
Denise Richards, vad säger man? Men om man bortser från första scenerna där Denise Richards skall föreställa en kärnfysiker, så tycker jag hon funka bra som bondbrud. Scenerna inuti ubåten i slutet av filmen är helt OK! Men det märks tydligt att hon inte på långa vägar har samma tyngd i sitt skådespeleri som de övriga (Pierce Brosnan, Robert Carlyle, Sophie Marceau & Robbie Coltrane).

Läkaren Molly, känns ganska mycket Bond över den första scenen dessa två imellan. Påminner mig ganska mycket om tex Thunderball. Detta får räknas som Bondbrud nummer 1 i denna filmen, om vi skall forsätta min tes om att Bond alltid mäste älska med 3 olika kvinnor i varje film! Namnet på karaktären kan vi dock siskutera, eller vad sägs om: Dr. Molly Warmflash?! Hon spelas av Serena Scott Thomas. Hon är en engelsk skådespelerska, född den 21 September 1961. Hon är också lillasyster till skådespeerkan Kristin Scott Thomas, som för mig nog mest är känd för sin roll som Fiona i filmen Fyra Bröllop och En Begravning 1994.

Sophie Marceau, (Sophie Danièle Sylvie Maupu) föddes den 17 november 1966 i Paris. Hon är en fransk skådespelerska som spelade sin första roll i en film redan 1980 när hon var 14 år gammal, i den franska filmen La Boum som blev en succé. Utöver TWINE så känner jag nog henne bäst som rollen Prinsessan Isabelle de Capet av Frankrike i filmen Braveheart från 1995, som vann en Oscar för bästa film. Hon skrev 2001 en delvis självbiografisk bok som heter Telling Lies. Marceau tycker jag står för den klart bästa kvinnliga rollprestationen i denna Bondfilm. Hennes skådespeleri känns kanon och mycket trovärdigt. Man vet liksom aldrig riktigt var man har henne någonstans, och det är inte svårt att se att Bond (och andra män) dras till henne. Elektra måste definitivt räknas till en av de mest minnesvärda kvinnorna som varit med i Bondserien.

Gillar inte
Som alltid i filmer så exploderar båtar, tunnor & snöskotrar mm alltid direkt så fort de kraschar... Börjar bli lite trött på detta fenomen.

Sågklingorna på helikoptern, man kände på sig att de skulle komma!

BMW reklam, ja vad säger man, detta är tredje filmen med BMW och man börjar vänja sig lite, men bara lite. Jag tycker som vanligt att produktplaceringen i Brosnans filmer är på tok för markant. Den stör mig.

Övrigt
Klassiskt Bondslut där MI6 med Q (R) i spetsen, letar men någon for, av kamera eller satelit efter Bond. De hittar honom och visar det på någon skärm för M i detta fallet och HOPPSAN, han var visst inte ensam utan i armarna på den kvinnliga motspelerskan! Samma typ av scen vi sett många gånger förut, framför allt under Roger Moores era på 70 & 80-talet.

Filmen avslutas sedan med vad som kan vara filmseriens mest sexistiska kommentar: ”I thougt Christmas onley comes ones a year”! Skratta eller gråta? ;) 

Kul att veta
• Preliminära titlar på denna film var både Pressure Point och Dangerously Yours. Sedan valde man The World is Not Enough, som är släkten Bonds motto, hämtat från Ian Flemings OHMSS-roman.

• Lustigt nog var Aftonbladet förmodligen först i världen med nyheten om Bondfilmens titel. Man hade ett världs-scoop som man inte visste om! Det var 1/9 1998 som Pierce Brosnan intervjuades vid ett besök i Norge och han nämnde då titeln. (Brosnan var i Norge för att göra reklam för sin film The Nephew).

• Första idén till filmens intrig hittades på av producenten Barbara Broccoli, som under en flygresa 1997 läste en artikel om oljeindustrin vid Kaspiska havet.

Samtidigt som inspelningarna pågick fick Robert Carlyle emotta en orden, OBE, av drottningen. När han tillfrågades vad han just då höll på med, svarade han "Jag har försökt att ta död på James Bond".

• MGM:s USA-chefer ville ha en amerikansk skådespelerska i rollen som Elektra, ett tag förhandlade man med Sharon Stone. Regissören Apted ville dock absolut ha Sophie Marceau i rollen och fick det också.

• Inledningsscenen i TWINE är den längsta i någon av Bondfilmerna. Det tar nästan en kvart innan förtexterna börjar!

• Regissören Apted fick göra hela 16 tagningar av kärleksscenen mellan Bond och Elektra. I ca 10 av tagningarna syntes nämligen en bröstvårta och det går inte för sig om Bondfilmen ska få rätt åldersgräns på bio i England. Apted muttrade över att man kan skjuta skallen av varandra på bio men inte visa bröstvårtor i bild.

• I ett tidigt manusutkast skulle Bond, när han använder sina röntgenglasögon på casinot, även upptäcka att en av kvinnorna i själva verket var en transvestit. Denna detalj ströks dock bort av producenterna, som inte tyckte att det var passande.


Mitt betyg: 2/3
IMDB: 6,4/10

Text: Egen, Wiki & Agent007.nu
Bild 1:Egen
Bild 2: Skärmdump
Bild 3: Officiell poster
Bild 4: Skärmdump
Bild 5: Google (eget collage)
Bild 6: Pressbild
Bild 7: 007 Magazine

torsdag 26 juni 2014

Försäljningsrekord på Tradera?

Jag skulle tro att det slogs ett rekord, när det gäller försäljningspriset på det första numret av serietidningen James Bond Agent 007 häromdagen. När företaget Seriesam la ut en auktion på Tradera så var utropspriset relativt högt, högre en vad jag faktiskt hade trott att den någonsin skulle kunna säljas för, nämligen 12 000 svenska kronor. 

Men till min stora förvåning (och glädje) så blev det budgivning på objektet och priset steg och steg. Det slutgiltiga försäljningspriset blev hela 25 100 kronor!

Stort grattis till vinnaren!

Text: Egen
Bild: Tradera (skärmdump)

onsdag 25 juni 2014

James Bond Car Collection #070 Daimler Super Eight

Har utökat samlingen med en ny bil, ett nytt diorama, från James Bond Car Collection (skala 1:43). Denna gång handlar det om bilen från en av de filmer jag tycker lite mindre om, nämligen bilen Daimler Super Eight från filmen "Quantum of Solace". Filmen utkom som bekant 2008 och det är den 22:a James Bond-filmen, och den andra med Daniel Craig i huvudrollen.

Den köptes på Tradera i maj 2014 för enbart 99 kr.
Riktpriset på nätet ligger mellan 120 kr och 250 kr.

Info:
Nummer: 70
Bil: Daimler Super Eight
Film: Quantum of Solace
Scen: "As Dominic Greene gets out at Quantum's meeting at the opera in Bregenz"

Bild: Egen
Text: Egen & Wiki

tisdag 24 juni 2014

James Bond Agent 007 - Årgång 1984

Serietidningen om vår älskade MI6-agent utkom, som jag tidigare berättat under åren 1965 till 1996. Och förutom vissa seriealbum så har jag aldrig hittat mer memorbilia i serieform på svenska. Men jag blev både förvånad och glad när jag för några år sedan hittade en inbunden utgåva av Agent 007, med hela 1984 års utkomna serietidningar. Den är inbunden i fint rött omslag och innehåller alla de 8 nummer som utkom det året.

Inköpt
Jag köpte boken på tradera i augusti 2009 och jag betalade enbart 60 kr för den. Fruktansvärt billigt tycker jag! Har sedan dess aldrig sett den igen, så jag skulle tippa att den är extremt ovanlig.

Trivia
Jag bad säljaren ge mig lite bakgrundsinformation om detta exemplar, dett är hans ord: "Denna bok köpte jag av Anders Ögren (Tranås), för många år sedan. Anders var en av de största inom serie marknaden (affär i Malmö, Things), men han har lagt av med detta nu. I alla fall så köpte Anders tidningar direkt av förlaget på den tiden och denna inbundna årgång kom därifrån."

Bild: Egen
Text: Egen

måndag 23 juni 2014

ToDo

Vad händer?
Jag har fortfarande mängder av samlarobjekt som inte är genomgångna och upplagda här på bloggen. Likaså har jag mängder av idéer och tankar om andra inlägg som jag tänkt publicera. Men tiden finns helt enkelt inte just nu. Jag hinner helt enkelt inte med då i princip allt annat i livet (familj, hus & jobb mm) har högre prio för tillfället. Men för att inte glömma av några av mina idéer så tänkte jag göra ett inlägg där jag listar vad som är på gång, vad som ligger i pipen, så att säga! ;)


Bondböcker på engelska - Sammanställning (ny)
Bondböcker på svenska - Sammanställning (uppdatering)
Bondfilm - TWINE
Bond i Playboy
Bil - Bond Collection
Solglasögon i Bondfilm
Pussel 375 bitar x 4
Pussel 1000 bitar x 2
TV spel - GameBoy
TV spel - N64
TV spel - GameQube
TV spel - Xbox 360
TV spel - Övriga
Musik - Ej officiell Bondmusik
Musik - Låtar som låter som Bondmusik
Bondfilm - Samlarbox DVD (attachéväska)
Bok - Solo

mm.

torsdag 19 juni 2014

Robert Markham (Kingsley Amis) - Överste Sun

Efter att Ian Fleming gått bort i augusti 1964 (hjärtattack) så utkom det ändå två Flemingromaner som låg och väntade, Mannen med den gyllene pistolen (1965) som Fleming påbörjat innan sin död och som faktiskt just Kingsley Amis blev ombedd att slutföra, samt Octopussy (1966), som om man skall vara noga troligtvis räknas som en novellsamling. Men hur som helst, två år senare (1968) var det dags för för en ny författare att plocka upp stafettpinnen efter Ian Fleming! Överste Sun (engelsk titel är Colonel Sun) var alltså den första James Bond-romanen som publicerades efter Ian Flemings bortgång och den skrevs under pseudonymen "Robert Markham" av just nämnda Kingsley Amis. Överste Sun utkom i original i England under april 1968, samt sedan även i Sverige den 13 september samma år (1968).

Författaren:
Kingsley Amis skrev bara en Bond-bok, under pseudonymen Robert Markham. Boken var tänkt som den första i en rad böcker skrivna av olika författare under pseudonymen Robert Markham, men projektet rann ut i sanden efter "Colonel Sun". Kingsley Amis var en stor beundrare av Ian Fleming sedan han läst "Casino Royale". Han skrev även en bok om 'James Bond-fenomenet', kallad "The James Bond Dossier" som kom ut 1965. Samma år fick han även uppdraget att slutföra den bok som Fleming skrivit på då han dog, "Mannen Med Den Gyllene Pistolen". Detta var två anledningar till varför han valdes att tre år senare skriva den nya Bondboken.

Amis föddes 1922 och var gift med en kvinna vid namn Hilary mellan 1948 och 1965. Med henne fick han två söner, Philip och Martin (som också är en känd författare). Efter skilsmässan med Hilary gifte han snart om sig med författarinnan Elizabeth Jane Howard och de två var gifta i 16 år. Kingsley fick The Booker Prize 1986 och blev adlad 1990. Kingsley Amis avled på S:t Pancras sjukhus i London den 21 oktober 1995.

Min bok (version 1)
Min första version av boken är en begagnad svensk Zebra-pocket på 195 sidor, utgiven av bokförlaget Aldus/Bonniers 1970. Boken är i kanonbra skick, för utom lite ytlig text skriven för hand på baksidan. Jag köpte den på Tradera för hela 1 kr i december 2009!

Text på baksidan:
På en liten ö i grekiska arkipelagen planerar överste Sun, fruktad toppman inom den kinesiska säkerhetstjänsten, en dödsstöt mot hela världens säkerhet, en kupp som kan bli lika ödesdiger för västvärlden som för Sovjetunionen. När chefen för Secret Service plötsligt var försvunnen, kidnappad och förd till okänd ort, var det dags för James Bond att ingripa. Spåret ledde honom till grekland och till kontakter med den ryska säkerhetstjänsten, representerad av den unga vackra Ariadne Alexandrou. Under några hektiska dygn skulle de tillsammans uppleva en mardrömslik kedja av blodiga och nervkittlande händelser i kamp mot en motståndare som som hänsynslöst och kallblodigt offrade allt för att nå sitt mål.

Min bok (version 2):
Min andra version av Överste Sun är faktiskt den engelska ljudboken, inläst av Robert Whitfield och utgiven av Blackstone Audiobooks år 2000. Jag beställde den ny på nätet och boken är uppdelad på totalt 6 st CD-skivor. Ljudböcker så som denna är kanon för mig att lyssna på i bilen på väg till och ifrån kundbesök. Det blir många mil i bil emellanåt och då är detta perfekt! Jag köpte den på Adlibris.com i februari 2014 och jag betalade 286 kr för den.

Handling:
När M blir kidnappad från sitt hus, Quarterdeck, följer Bond spåren till en ö i Egeiska havet, Vrakonisi. M:s kidnappare är en kinesisk överste som tänker destabilisera fredssamtalen i Mellanöstern och ge britterna skulden. Bond slår sig samman med den grekiska spionen Ariadne Alexandrou, som jobbar för Sovjetunionen, och gör en plan för att rädda M. Men räddningsaktionen går fel och överste Sun fångar Bond och utsätter honom för en hemsk tortyr.

Roliga fakta:
• Kingsley Amis begärde själv att boken aldrig skulle filmas, men vissa element kan ha inspirerat andra Bondfilmer: den grekiska miljön i Ur dödlig synvinkel (1981), kidnappningen av M i Världen räcker inte till (1999), och den koreanska skurken överste Tan-Sun Moon i Die Another Day (2002).
• Förlaget Glidrose hade tänkt att fortsätta ge ut Bondböcker skrivna av olika författare under samma pseudonym. Det blev bara en roman, även om det ryktas om att det finns en outgiven bok av en annan författare.
• Det skulle dröja ända tills 1981 innan nästa Bondbok kom, då av John Gardner.
• Överste Sun är den enda icke-Flemingska Bondboken som har gjorts i serieform. Den publicerades av tidningen Evening Standard mellan 1969 och 1970, adapterades av Jim Lawrence och ritades av Yaroslav Horak.

Boken utspelar sig i:
London, Aten och Vrakonisi (Ö mellan Grekland och Turkiet) 

Bild 1: Google
Bild 2: Egen
Bild 3:  Egen
Collage: Eget
Text: Egen, Wikipedia, The Facts of Bond  samt FSWL

fredag 13 juni 2014

Moonraker Space Shuttle

Vann en aktion på tradera i maj 2014 där som innebar en utökning av min Corgi-samling. Denna gång rör det sig om rymdskeppet från filmen Moonraker (1979) som hade Roger Moore i huvudrollen. Jag köpte modellen för 40 kr.

Modellen tillverkas av företaget Corgi och har modellnummer TY95801. Och lite beroende på vilken hemsida man läser på, så tror jag att de är ifrån 2001-2003 och som alla Corgis modeller så är den tillverkad i England. Den är i skala 1:60 samt väger 150 gram och är i väldigt bra skick.

Text: Egen
Bild: Egen


tisdag 10 juni 2014

Tom Ford Marko FT0144

Äntligen har jag köpt dem! 
Jag har i flera månader nu funderat på om det inte börjar bli dags att köpa ett par nya solglasögon. Min solglasögonhistoria kan sammanfattas med att jag brukar köpa ett par vanliga enkla solglasögon, för en hundring eller två, för att sedan använda dem under en sommar och sedan lägga undan dem, för att nästa sommar återigen köpa ett nytt par och så vidare. Men denna gång hade jag tänkt köpa ett par solglasögon med lite högre kvalitet. Och självklart så har jag då spanat in de glasögon som Daniel Craig har på sig i Skyfall, nämligen ett par Tom Ford-glasögon av modellen Marko, med tilläggsbetäckningen FT0144.

Inköpt
Jag har pratat med olika optiker på orten där jag bor men tyvärr hade ingen denna modell i lager. Den ena firman hade själva märket Tom Ford, men inte den modellen jag vill ha. Så då satte jag mig vid datorn och letade runt lite efter en bra och billig webbshop. Valde till slut att använda mig av Smartbuyglasses.se och de kostade mig 1706 kr. Ett bra pris, det ligger i den storleksordningen på nätet. Priserna i Svenska butiken verkar ligga runt 3000 kr. Min svåger har handlat på SBG tidigare och han blev nöjd, så nu hoppas vi på snabb leverans!

Info
I Skyfall matchar Bond skräddarsydda kostymer från Tom Ford till solglasögonen Tom Ford Marko. Pilotsolglasögonen är djärvt sofistikerade och handtillverkade i Italien. Matcha din stil med Tom Ford Marko i färgen 18V – det vill säga modellen med silverbåge och blå glas. Om du inte tror att de skulle passa dig kan du välja mellan tre andra färgalternativ. Du kan bland annat välja en båge i bästsäljande stålgrått eller guld. Solglasögonen är också dekorerade med Tom Fords diskreta logo på en liten metallplatta vid skalmsluten. Du får också 100% skydd mot skadligt UV-ljus. När Skyfall hade premiär i oktober 2012 var efterfrågan så pass hög att solglasögonen på lager tog slut redan samma dag!

Text: Egen
Bild: Google

måndag 9 juni 2014

Bondfilm - Tomorrow Never Dies

Vecka 23 är precis över och det betyder att det är dags att göra ett inlägg om den veckans Bondfilm, nämligen Tomorrow Never Dies eller TND som den förkortas i på Bondspråk. Apropå det, så är det kanske på sin plats att jag gör en sammanställning över ord och fraser, ett slags uppslagsverk i miniformat, över olika Bondord mm. Vem vet, om jag får tråkigt någon dag så kanske jag börjar jobba på detta!

TND är Pierce Brosnans andra film och den 18:e filmen totalt i Bondserien. Den hade svensk biopremiär den 19 december 1997 och jag kommer ihåg att jag var på premiären mitt i natten, men min far. TND är som sagt Brosnans andra Bondfilm och efter succén med GoldenEye två år tidigare så hade nog alla stora förhoppningar om att Bond åter var på rätt väg! Jag tycker att Brosnan vid det här laget har växt in i rollen bra. Han känner sig bekväm som Bond, det tycker jag syns. Filmen är ingen toppenfilm, men inte heller den sämsta av de totalt fyra stycken, som Brosnan gjorde. Den ligger i "mellanmjölkens land" för mig.

Jag gillar introt/öppningen/prologen (kalla det vad du vill), men det har jag inte alltid gjort. Det fanns en period då jag tyckte det var en ganska fånig öppning, där det kändes lite för mycket "Bond fixar allt", det var lite för mycket "Rambo" över det hela. Men nu några år senare, när jag ser filmen igen och försöker analysera lite så måste jag nog säga att jag tycker att prologen känns som klassisk Bond, enligt det Bond-recept vi genom åren lärt känna och nu tycker om extremt mycket. Även titelsekvensen känns klassisk. Det är Sheryl Crow som sjunger ledmotivet och vi ser en klassiskt Bond sak, tjejer som dansar, plus ny digital kretskorts känsla. Jag tycker det funkar och jag gillar det.

Jag gillar
Katapultstolen i introt. När Bond skjuter ut sin passagerare ur jaktplanet. Detta känns som en skön manöver och jag ler när jag tittar på sekvensen.

Skurken Elliot Carver som spelas av Jonathan Pryce, är en skön skurk, men det känns lite fånigt med hans fjärrkontroll aka iPad, som han skriver extremt fort och slarvigt på. Carver är bra skurk men själva planen är lite väl ”over the top”. Det är väl att ta i och starta tredje världskriget för tidningsrättigheter i Kina? ;) Pryce är annars mest känd från filmen Evita från 1996. Historien är en filmatisering av Andrew Lloyd Webbers musikal Evita. Madonna spelar Eva Peron som tog sig från fattigdom och en skandalomsusad bakgrund till Argentinas presidenthustru. Och det var just Jonathan Pryce som gjorde rollen som presidenten Juan Perón. En film som min fru för övrigt älskar! 

Mission briefing i bilen efter att nyheten om vilken typ av ammunitionen som användes blivit känd och MI6 för 48 timmar på sig att utreda, innan amiralen skickar hela Engelska flottan till Asien.I bilen så har vi M (Judi Dench), Robinson (Colin Salmon) samt Moneypenny (Samantha Bond) i bilen, samt en chaufför som aldrig syns i bild. Hela den scenen där de går igenom planen och varför Carver är värd att utredas, tycker jag andas klassisk James Bond. Jag gillar det!

Stelth båten, får en känsla av Älskade spion, när en ubåt "äter upp" en annan ubåt.
Tycker också om scenen när Q visar Bond den nya BMW:n, och 007 övar sig på att fjärrstyra den med sin mobiltelefon. Desmond Llewelyn är kung!

Jag gillar den lite udda karaktären Dr Kaufman, som görs av (Vincent Schiavelli). Synd att man inte lät denna mycket intressanta karaktären få större utrymme i filmen. Sekvensen med honom och Bond på hotellrummet tillhör en av filmens höjdpunkter. Tack vare sitt säregna utseende har Schiavelli fått spela många roller genom åren, som allehanda udda personligheter, psykopater och knäppgökar. Regissören Milos Forman använde Schiavelli i de flesta av de filmer som Forman regisserade i USA. En av hans mest kända roller är onekligen som gengångaren i New Yorks tunnelbana i filmen Ghost.

Scenerna i Hamburg och på Hotell Atlantic. Dessa scener tycker jag är riktigt bra. Jag gillar färgerna och fotot, samt att jag gillar miljöerna. Känns bra!

Lite småroligt är det allt, Brosnans frisyr är alltid perfekt, även direkt efter att slagsmål. Lite konstigt kan man tycka eftersom hans hår är ordentligt tilltufsat en sekund innan under själva fighten...

Jack Wade är tillbaka som den lite smått galne CIA agenten. Han spelas som vanligt av Joe Don Baker och jag tycker att han är ganska skön i denna filmen. Jag tycker att hans manus är bättre i denna jämfört med GoldenEye. Hans repliker känns liksom bättre.

Undervattenscener - I love them! Det är något visst med scener från Bondfilmer som utspelar sig under vatten. Det startade med Åskbollen (Thunderball) redan 1965 och sedan dess har många av filmeran haft många undervattenscener. Det slumpar sig att flera av mina favoriter har detta, då tänker jag närmst på Åskbollen och Ur dödlig synvinkel. Det är något med känslan som  de förmedlar, filmmusiken de spelar till detta och kanske någon form av lugn & frihet under ytan. Jag vet inte riktigt, men jag gillar det!

När Bond och Way Lin jagas på sin BMW motorcykel av flera Range Rovers och en helikopter, så känns det både nytt och fräscht, men samtidigt är hela grejen lite för mkt, och det blir inte trovärdigt. Men i ärlighetens namn så är det nog inte meningen att vara det heller. Måste säga att motorcykelhoppet över gatan och helikoptern i Saigon är riktigt coolt. Det är helt klart en av filmens mest imponerande stuntscener och det 15 meter långa hoppet utfördes av mc-specialisten och stuntmannen Jean Pierre Goy i Frogmore-studion, där man byggt upp gatumiljöerna. 

Måste avsluta denna del av "jag gillar" med att nämna lutet på filmen. Det är ett klassiskt Bond-slut måste jag säga, med ett skurken är besegrad och ett fartyg från engelska flottan som letar efter Bond, men han gömmer sig tillsammans med den kvinnliga motspelaren, de zoomar ut... :)


Gillar inte
Snälla sluta förklara vad GPS står för! Jag antar att GPS var ganska nytt för gemene man under mitten av 90-talet, för jag tror de förklarar vad en GPS gör och framför allt vad förkortningen står för, säkert tio gånger! Hahaha!

Känns lite fånigt att de skall skicka in hela den brittiska flottan på grund av vad som står i en tidningsrubrik! Borde man inte göra en egen utredning först?

Varför kör James Bond BMW, varför??? Jo jag vet varför (pengar) men jag tycker inte om det. Jag tillhör den skalan som tycker att han skall köra Aston Martin. Så är det!

Jag måste säga att i denna filmen har produktplaceringen gått för långt. Jag citerar Thomas Drugg: "Något som var uppenbart redan i Goldeneye är den ökade produktplaceringen och sponsringen av James Bond. I TND marknadsförs skamlöst Smirnoff vodka, BMW, Ericssons mobiltelefon, AVIS biluthyrning, Omega klockor mm mm. Man har försökt göra det lite diskret, men inte ens Bond klarar det. Agent 007 säljs som en annan Spice Girls-plastprodukt och det drar tyvärr ned betyget för filmen. Ändå var det inte lika illa som jag fruktat. Ett annat problem är att de företag som betalat bäst fått med sina produkter i filmen, oavsett om de passar Bonds image eller inte. Bond ska t ex inte köra BMW utan hellre Aston Martin eller Lotus. Bond ska ha en Rolex hellre än en Omega, osv. Ericssons mobiltelefon har en central roll i handlingen, och vem som helst förstår att manusförfattare Feirstein har skrivit in produkten i manuset just för att filmbolaget ska kunna få in pengar från någon telefontillverkare". Slut citat.  

Hantlangaren Stamper (Götz Otto), är en förfärlig orgie i utslitna klichéer, både vad gäller tyskar på film och skurkrepliker ("We die together, Mr Bond"). Stort minus. 

I parkeringsgaraget så försöker skurkarna ta isg in i Bonds BMW utan att lyckas, trots att de prövar alla medel så som slägga & vapen mm. Men två minuter senare, när Bond flyr i den nu radiostyrda bilen, då kan skurkarna skjuta sönder bilens ruta!? Inte speciellt konsekvent...

 Gillar inte när man märker extremt tydliga "fel" i filmen. Tex så svänger Bonds just nämnda BMW av sig själv, utan att Bond trycker på några knappar, samtidigt som Bond kastar sig ur. Blooper... 

Dushscenen mellan James Bond & Wai Lin, varför? Wet t-shirt, är det enda anledningen? Är scenen cool eller enbart sexistisk? 

Rött tangentbord, är inte det lite väl klyschigt? Men å andra sidan så förstärker det bilden så att ingen tittare kan missa att hon jobbar för den Kinesiska militären! ;)

Bond hittade till skeppet HMS Devonshire genom att analysera vad den röda lådan, innehållande GPS -förvrängaren gjorde med signalen. Han behövde alltså den lilla lådan för att komma till rätt koordinater ute till havs. Då är ju frågan, hur fn hittade Wai Lin dit? Hon är ju vid vraket samtidigt som Bond, och de flyr samtidigt upp till ytan. Hur kom hon till rätt plats mitt ute i havet???

Wai Lin och henns egna fightingscen i hennes lilla Kinesiska högteknologiska högkvarter, eller vad man skall kalla det, är det bra eller anus? Jag är lite allergisk mot karate i Bondfilmer som jag redan tidigare har nämnt. Älskar dock Brosnans scen där han lurar vakten vid dörren att han har en tändare i handen och istället slår till honom. Snyggt! :)

I slutet när hela båten brinner och är typ sönderslagen, men rösten som räknar ner fortsätter att ropa ut genom en tydligen helt oförstörd högtalaranläggning! Haha!

Slowmotion, varför har man med detta? Jag tycker inte det passar!

Kemin mellan Bond och Wei Lin känns kylig. Att de jobbar för olika regimer under filmens gång känns OK, men däremot i den sista scenen så skall de helt plötsligt verka attraherade av varandra och bli intima. Detta känns däremot väldigt udda. Det finns liksom ingen gnista där. En del bloggar här jämfört detta med Älskade Spion, där det också är Bond och en agent från ett annat land som jobbar mot ett gemensamt mål, för att i sista scenen bli intima. Bra eller dåligt manus/skådespeleri?


Bondbrudar
Jag hörde något på en Podcast som jag tidigare inte alls tänkt på, nämligen att det offta (alltid?) är just tre Bondbrudar till antalet i varje film. Kan detta stämma? Ja just i TND så stämmer det. Först och främst så har vi Teri Hatcher. Hon spelar rollen som skurken Carvers fru Paris Carver. Jag hade något litet emot henne just när jag såg filmen första gången. Vet inte riktigt vad det var men så var det. Men nu tycker jag att hon funkar. Men på något sätt så gillar jag henne bätre som lite äldre skådespelerska. Men oavsett, så är hon fin att se på. Måste dock säga att jag tycker att Teri Hatcher nutid är mycket vackrare än Teri Hatcher dåtid. Hon är född 1964, så i år 2014 fyller hon 50 år. Grattis säger jag! Hon har helt klart åldrats med värdighet.

Bondbrud nummer två i filmen, även om hon kanske borde vara nummer ett, med tanke på att hon har mycket mer screentime jämfört med Hatcher, det är Michelle Yeoh, som gör rollen som Bonds kinesiska motsvarighet, Wai Lin. Yeohs födelsenamn är Yang Zi Chong och hon är en skådespelerska från Malaysia som varit aktiv sedan tidigt 80-tal. Yeoh hade innan dess en kort karriär som dansare samt att hon även har deltagit och även vunnit skönhetstävlingen "Miss Malaysia". Hon är inte den första modellen som spelat Bondbrud och troligtvis inte den sista. Även om jag nog tycker att de valt bättre skådespelerskor på senare år jämfört med de tidiga årtiondena. Måste nog säga att även Michelle Yeoh ser bättre ut nu än då.
Bondbrud nummer tre är lite extra kul att skriva om, för hon är från Scandinavien, från Danmark närmare bestämt. Det handlar om Professor Inga Bergstrom som spelas av Cecilie Thomsen, en dansk skådespelerska och fotomodell född 1974. Lägg märke till att även här handlar det om en fotomodell! :) Lite roligt att nämna kanke, kan vara att när hon flyttade till USA (för att plugga?) så träffade hon Bryan Adams och de blev ett par. Hon förekommer även i flera av hans musikvideos så vitt jag förstår. I TND så är hon professor i språk på Oxfords universitet och Bond är där för att bättra på sin danska, som han själv uttrycker det. Hon är tyvärr inte med i speciellt många sekunder.


Kul att veta
• Flera av undervattensscenerna spelades in i Baja Studios i Mexiko. Där finns en stor vattentank som rymmer nästan 70 miljoner liter! Den byggdes för Titanic-filmen. Tankens mått: 230 x 165 meter, med olika djupnivåer.

• På filmaffischerna för TND har Bond övergivit sin trogna Walther PPK till förmån för den nya modellen Walther P99. I filmen använder dock Bond den nya pistolen endast i slutsekvenserna på Carvers stealth-fartyg.

• Titeln lär från början ha varit Tomorrow Never Lies, vilket kanske hade låtit mera logiskt. Rykten påstår dock att ett fax med denna titel i något sammanhang feltolkades som Tomorrow Never Dies och att man sedan valde den titeln istället.

• Rockbandet Pulp gjorde ett förslag till titelmelodi, som dock ratades. Pulp släppte låten under namnet Tomorrow Never Lies som b-sida på sin singel Help the Aged.
• Tomorrow Never Dies nådde inte riktigt upp i Goldeneyes kassarekord internationellt sett, men i USA blev TND den mest inkomstbringande Bondfilmen någonsin. 

• Michelle Yeoh gjorde nästan alla sina stuntscener själv.
• Tomorrow Never Dies är knappt två timmar lång, och är därmed den kortaste Bondfilmen sedan Diamonds are Forever.

• Den ö varifrån Bond och Wai Lin beger sig ut på Sydkinesiska sjön är samma ö som användes som Scaramangas ö i The Man With the Golden Gun. Den heter Kao Ping-Kan men är numera mest känd som James Bond Island.

•Hantlangaren Gupta hade fler scener från början, men flera blev bortklippta. Skådespelaren är en känd magiker vid namn Ricky Jay, som till exempel är erkänt extremt duktig på korttrick.

• Bilnumret på Bonds BMW 750iL är B-MT 2144. Detta hör ihop med hans Aston Martin DB5:s bilnummer BMT 214A (som används i TND och Goldeneye). Original-Aston Martin (i Goldfinger) hade numret BMT 216A, som man av juridiska skäl inte fick lov att använda.
• Egentligen är det omöjligt för en helikopter att sväva på samma plats med framåtlutade rotorblad, som Carvers helikopter gör i filmen.

• Producenten Michael G Wilson har varit statist i många Bondfilmer (det kommer högst troligtvis ett separat inlägg om detta längre fram), men i TND har han även repliker. (Senast Wilson hade en replik i en Bondfilm var i Licence to Kill). Det är Wilson som via tv-skärm talar med Carver om att utpressa presidenten. "Consider him slimed" säger Wilson. 


Mitt betyg: 2/3
IMDB: 6,4/10

Text: Egen, Wiki & Agent007.nu
Bild 1:Egen
Bild 2: Google
Bild 3: imfdb.org
Bild 4: Pressbild
Bild 5: smartwatchesuk.com
Bild 6: Google
Bild 7: Google
Bild 8: Google
Bild 9:  Pressbild
Bild 10: bondmovies.com 

söndag 8 juni 2014

Aston Martin DB5 (Corgi 261)

Aston Martin DB5 - den mest kultförklarade bil som finns! 
Detta är den bil som gjorde entré i Bonds värld i och med filmen Goldfinger 1964, med katapultstol, skottsäker sköld, kulsprutor och fjädring. Modellen är i skala 1:46 och tillverkades av Corgi. Mitt exemplar har kvar sin orginalbox och är i ganska bra skick. Några mindre repor på sidan av motorhuven. Modellen har nummer: C261.

Inköpt
Jag köpte den på Tradera i april 2014 för 870 kr. Ett hyfsat pris då denna modell (i ungefär samma skick) tidigare har sålts för mellan 800 kr och ända upp till 1600 kr.

Info
Den första Corgi James Bond DB5 föddes efter ett möte hos Eon Productions sommaren 1965, då de diskuterade hur de skulle marknadsföra nästa Bondfilm, Åskbollen (Thunderball). Fram tills nu hade marknadsföringen och all merchandise (varor) varit fokuserade på den vuxna publiken, men då denna den 4e Bondfilmen skulle innehålla fler gadgets (prylar) än tidigare filmer, så såg man potentialen i att kunna marknadsföra filmen till en bredare publik och möjligheten att utöka marknadsföringen med försäljningsprylar och varor (leksaker) på en marknad som hittills varit outforskad, öppnade sig på vid gavel!

Efter detta möte enades parterna och Playcraft släppte den första Corgi Aston Martin DB5 (C261) i Oktober 1965, två månader före premiären av Thunderball (Åskbollen) och nästan ett år efter att DB5:an först syntes på bioduken runt om i världen, i Goldfinger.

Modellbilen blev en total succé och vid årets slut, efter bara tre månader, var försäljningssiffrorna såpass stora, att Playcraft tilldelades "Best Boys Toy of 1965”.

Resten är som man brukar säga historia!


Text: Egen + Corgi.Free.fr
Bild: Egen

lördag 7 juni 2014

James Bond 007 (Parfym)

James Bond - känslan av en ikon och den ultimata doften för en modern man. År 2012 var det 50-år sedan den första Bondfilmen (Agent 007 med rätt att döda) visades på biograferna världen över och varumärket är mer aktuellt än någonsin. I dag handlar det om att vara säker och cool för att uppnå sina mål.

Doften James Bond 007 understryker den säkra och avslappnade attityden och är en maskulin och sofistikerad doft med en modern tvist. James Bond är en ouppnåelig karaktär – beundrad av män och åtrådd av kvinnor. Han är den ultimata ikonen, den perfekta kombinationen av oemotståndligt sofistikerad stil och kompromisslös maskulinitet.

Inköpt
Jag köpte den vanliga "Signature 007"-doften när den kom, på en webshop på nätet. Måste säga att jag fullkomligt älskade doften! Jag beställde faktiskt en flaska till att ha i bilen, så att jag alltid kan lukta gott inför ett kundbesök! HaHa! Gav dessutom bort en flaska till min far som julklapp. Sedan någon gång under efter direkt efter julen 2013 så köpte jag även de resterande 3 flaskorna. Så nu har jag samtliga 4 st i min samling. Kan alltså använda en samlares favoritord, eller kanske det ord som är det värsta av allt, nämligen: samlingen är nu komplett! :)


Signature 007
Maskulin doft av den berömda hjälten! En maskulin och kryddig parfym i en cool glasflaska. Denna parfym representerar en smidig och oemotståndlig kombination av manlighet och finess i sofistikerade dofter. Flaskan är mörk och robust, har grovmaskig struktur som liknar den bil-serie James Bond använder sig av i filmerna. Designen av flaskan är inspirerad av ett antal brittiska spion prylar och den graverade logon 007 på flaskan framhävs med ett mjukt sidenband som pryder mitten av flaskan.

Toppnot  Bergamott, Geranium, Äpple
Hjärtnot  Kardemumma, Rosentaggar, Lavendel
Basnot  Cederträ, Patchouli, Vetiver


Ocean Royale 
Friska upp ansiktet efter rakning med en härlig lotion. Efter första succen med Orginal doften har många väntat på uppföljaren, James Bond 007 Ocean Royale Aftershave lotion 50 ml. Den nya doften är en friskare och träigare doft än orginalet och med en härlig överraskning bland doftnoterna, Whiskey och cola. Bond har ändrat sina dryckesvanor kanske.
Doften har skapats med inspiration från de soliga stränderna och blå havet i karribien, självklart även inspiration från Bonds äventyrliga natur. Så kasta dig ut i äventyret med doft från James Bond Ocean Royale.

Toppnot: Bergamott, Ackord av havsbris, Whisky, cola, Havsalger.
Hjärtnot: Teak, Cederträ, Violrot.
Basnot: Gaiacträ, Sandelträ, Tonkaböna, Kaffe.


Quantum 
Den tredje doften från succen James Bond! En verkligt maskulin doft med krydda för Mannen med stort M. Doften i James Bond 007 Quantum Edt, ger liv åt Agent Bonds känsla för att hålla sig kall i pressade situationer. Doften startar i kryddiga noter från Bergamott, Kardemumma och juniperbär, för att övergå till en mjukare känsla av ny sportbil med doft av läder, lavendel och violblad. Hela doften landar sedan i benzoin, sandelträ och vetiver.

Toppnot: Bergamott, Kardemumma, Juniperbär.
Hjärtnot: Violblad, Läder, Lavendel.
Basnot: Benzoin, Sandelträ, Vetiver.


Limited 50 Years Gold Edition
Detta är den Limited Edition förpackning av doften James Bond 007 (den vanligtvis svarta flaskan). Denna utgåva utkom 2012 i samband med 50-års jubileumet av James Bond.

I dag handlar det om att vara säker och cool för att uppnå sina mål. Doften James Bond 007 understryker den säkra och avslappnade attityden och är en maskulin och sofistikerad doft med en modern tvist. James Bond är en ouppnåelig karaktär beundrad av män och åtrådd av kvinnor. Han är den ultimata ikonen, den perfekta kombinationen av oemotståndligt sofistikerad stil och kompromisslös maskulinitet. I doften James Bond 007 förenas de olika stilarna på ett äventyrligt, nästan farligt sätt, en robust signaturdoft med en rik blandning av sofistikerad elegans och maskulinitet. 

Toppnoter: krispigt äpple, geranium och bergamott reflekterar Bonds mjuka sida och harmoniserar den kraftfulla fougeren.
Hjärtnoter: kardemumma, rosentaggar och lavendel ger doften dess elegans och förfining.
Basnoter: doftens maskulinitet förstärks av tränoter av sandelträ och cederträ i kombination med vetiver. Förpackningen: Strukturen i glaset på flaskan symboliserar meshingen på Bonds coola bilar. Korken som öppnas med en speciell tvist påminner om Bonds specialutrustningar. Logon 007 är präglad i flaskan för att ge den dess stilrena och tidlösa design.





Bild 1: Egen
Bild 2: Egen
Bild 3: Egen
Bild 4: Egen
Video: YouTube.com
Text 1: Egen
Text 2: Bubblebox.se
Text 3: Bubblebox.se 
Text 4: Bubblebox.se 
Text 5: Stayhard.se 

onsdag 4 juni 2014

Bondfilm - Skyfall

Hade en barnfri kväll och natt i lördags. Tog det ganska lugnt och passade på att göra två saker, umgås med frugan samt kolla på Skyfall! :) Receivern gick sönder för några veckor sedan och i lördags var första gången jag fick tillfälle att pröva den nya, med full fart på Subwoofern! Helt OK ljud, inte fantastiskt, men helt OK för en receiver jag fick av en familjemedlem som hade en gammal över.

Måste börja med att konstatera att jag gillar Skyfall, mycket! Om hur vida det är den bästa Bondfilmen någonsin, som många anser, det återstår att se. Jag är inte helt såld på det argumentet. Visst är den jävligt bra, men är den absolut bäst?

Skyfall hade biopremiär i Sverige den 26 oktober 2012 och jag såg den på premiären, självklart! ;) Under premiärföreställningen kunde jag inte sluta le. Det hade gått 4 år sedan Quantum of Solace kom ut 2008 och som vi Bondfans hade väntat på denna Daniel Craigs 3:e film, den totalt 23:e i serien. Under premiären så njöt jag extremt mycket av filmen och när jag kom hem hade jag lite svårt att vara objektiv i min kritik och min bedömning av filmen. Men nu när jag sett den även hemma några gånger så har mina tankar och åsikter klarnat och jag är säker på vad jag tycker.

Först var det tänkt att inspelningen skulle dra igång hösten 2010 för en premiär i slutet av 2011. Men MGM:s finansiella situation gjorde att det var omöjligt att få loss startkapital för att börja inspelningen. 19 april 2010 meddelades det att Bond 23 lades på is och allt jobb med filmen avbröts. Sam Mendes blev tillsatt som ”konsult” för att undvika att mer lön än nödvändigt skulle betalas ut till anställda i ett projekt som inte var igång. Först i oktober 2010, sedan MGM:s akuta situation avhjälpts, kunde produktionen dra igång igen. I november 2010 tillkännagavs att filmen skulle ha premiär den 26 november 2012 (Detta datum tidigarelades senare till 26 oktober 2012).

Min film
När det gäller skyfall så är min kopia av filmen en Blu-Ray. Närmare bestämt en Steelbook Limited Edition med Releasedatum 2013-02-18. Den har ljud med DTS 5.1 HD MA och mängder av extramaterial. Jag köpte filmen genom Anders Frejdhs sida FSWL (From Sweden With Love). Anders hade ett kanonpris samt att det alltid känns bra att stödja FSWL.

Vad jag gillar
I ärlighetens namn så gillar jag 95% av filmen extremt mycket. Filmen är mycket proffsigt gjord. Personer som skall lyftas fram är regissören Sam Mendes, som tidigare bra filmer som jag gillar, blanda annat Road to Perdition och Jaread. Men framförallt har han gjort den filmen som enligt mig kan vara världens bästa, nämligen American Beauty från 1999! Men även manusförfattarna Neal Purvis, Robert Wade & John Logan. Logan har skrivit manus till många bra filmer, bland annat Any Given Sunday och Gladiator, två kanonbra filmer. John Logan håller just nu i skrivande stund på att färdigställa manuset till Bond 24, nästa film som kommer ut oktober 2015 och som många Bondfantaster har stora förhoppningar till, då det i Skyfall öppnades upp för flera kära återseenden, bland annat en ny M, bakom sin välkända sammetsdörr. Men kanske häftigast av allt, att de i Skyfall förde tillbaka Moneypenny! Hon spelas av Naomie Harris och med bravur måste jag säga. Harris är för allmänheten troligtvis mest känd för sin roll i Pirates of the Caribbean.

Att göra min numera klassiska standardlista i punktform på vad jag gillar, känns med denna filmen ganska meningslöst, då i princip allt är kanonbra. Vi kan kort konstatera att jag gillar i princip hela filmen. Men om jag nu skall nämna några specifika saker, så blir det följande. Jag gillar att filmen känns lite mörkare. Jag gillar att skurken Silva introduceras först efter 1 timme och 10 minuter. Jag gillar att en yngre Q är tillbaka i filmserien. Ben Whishaw gör ett bra jobb med sin karaktär. Whishaw är grym i TV-serien The Hour. Har ni inte sett den så gör det!

Jag gillar att de återintroducerar den underbara Aston Martin DB5. Love that car! Och jag tycker om att plotten, det vill säga skurkens plan, inte är helt "straight forward", utan har en hel del svängningar och omvägar. Jag gillar att de blandar in en hel del av Bonds familjehistoria i denna film. Det gör att filmen blir extra trovärdig och jag tycker det talar för att Mendes vill plocka upp en hel del av Bonds rötter. Ungefär samma tanke som William Boyd hade när han gjorde recerch inför och skrev boken SOLO. Det tycker jag tyder på karaktär! Och ett bra exempel på detta är att slutet av filmen utspelar sig i Skottland, närmare bestämt i-och-runt det hus där James Bond växte upp, vid namn Skyfall!

Kanske allra bäst av allt i filmen är fotot. Aldrig har en James Bond-film varit så snygg. Fotografen Roger Deakins har bland annat gjort flera av just Sam Mendes filmer och de flesta av bröderna Coens. Totalt sett har Roger Deakins jobbat med över 80 produktioner de senaste 40 åren. Det skulle ta en eveighet att nämna alla, men om vi plockar ut några guldkorn: Nyckeln till frihet (1994) och kanske framför allt, en av mina absoluta favoritfilmer alla kategorier: O Brother, Where Art Thou? från 2000. Men för att återgå till Skyfall, så kan vi sammanfatta det hela med: Fotot och färgerna i Skyfall är otroliga!

Älskar scenen där Mendes introducerar Silva som Bondskurk. När Silva har sin monolog och i en och samma klippning får sakta sakta mot Bond som är fastbunden på en stol, är underbar. Jag har ett leende på läpparna under hela tiden!

Jag gillar även att Ola Rapace har en ganska stor roll i filmen som hantlangaren Patrice. Det kommer ett separat inlägg om detta, precis som jag hittills har gjort med alla våra svenska Bondskådespelare. Även Jens Hulten har en liten roll som en av Silvas män. Jens har en fightingscen med Bond under vatten i slutet av filmen. Även Hulten kommer få ett inlägg dedikerat till sig inom kort.

Albert Finney som Kincade är ett välkommet tillskott till listan över skådespelare som knutits till filmen. Han har en tyngd i sig och känns trovärdig. Dessutom så är skägget helt underbart! :) Albert Finney är, för er som inte vet det, är en brittisk skådespelare född 1936 i Salford,  Manchester. Han har jobbat med film sedan 1958 och troligtvis mest känd för sin roll i Erin Brockovich (2000), som han även blev nominerad för flera olika priser för. Men på senare år har vi sett honom i bla The Bourne Ultimatum (2007) & The Bourne Legacy (2012).

Jag gillar inte
Denna lista kommer bli väldigt kort. Det finns egentligen inte speciellt mycket att klaga på i denna filmen. Men om jag nu skall försöka nämna några saker så blir det först och främst produktplaceringen. James Bond filmerna har i alla tider till viss del finansierats av produktplaceringar och det har jag respekt för. Jag är medveten om att detta krävs i filmen, för att finansiera den, men det görs enligt min mening kanske lite för tydligt. I Skyfall så är det inte bara det klassiska att Bond dricker en viss typ av öl eller champagne, eller att han använder en specifik typ av klocka. Utan det som stör mig i filmen är att de går så långt som att nämna flera av dem vid namn. Under filmens första 8 minuter hinner Naomie Harris karraktär Monneypenny, bland annat nämna 2 stycken olika bilmärken vid namn. Känns lite väl desperat, tyvärr.

Det andra som stör mig lite är hur enkelt Silva hackar MI6 när Q kopplar in Silvas beslagtagna dator, i scenen när Siva blivit tillfångatagen och förd till MI6 nya högkvarter under jorden, i den gamla nedlagda tunnelbanan. Då man på förhand vet att Silva är superbra på datorer och att hitta hål i organisationers IT-system, varför är man då så dum att man (läs Q) kopplar in datorn mot ett skarpt nätverk som omedelbart ger skurken tillgång till just det han önskar? Varför? Varför kopplar men inte in den i ett separat slutet nätverk som inte har access till hela MI6sdatabas? Lite fånigt att ha skrivit manuset på detta sätt, när resten av filmen känns skitbra.

Kul att veta
• När filmtiteln Skyfall tillkännagavs på en presskonferens 3 november 2011 var det exakt på dagen 50 år sedan Sean Connery hade presenterats som den nye James Bond.

• Ola Rapace är den förste svenske man som haft en större roll i en av Eons Bondfilmer. Tidigare har Max von Sydow spelat Blofeld i Never Say Never Again, men den räknas inte in i Eons vanliga serie Bondfilmer.

• De fyra år som gått mellan Quantum of Solace och Skyfall är det längsta uppehållet i Bondserien utan ett byte av skådespelare i huvudrollen.

• Skyfalls inspelningsperiod sträckte sig från november 2011 till maj 2012 - den längsta inspelningsperioden för någon Bondfilm sedan OHMSS.

• Filmen blev tillslut tillåten från 11 år (Kammarrätten sänkte åldersgränsen från 15 år som Statens medieråd först satte.)

• Med sina 143 minuter är Skyfall den näst längsta filmen i serien, bara en minut kortare än Casino Royale.

• Sam Mendes, som är den första Bondregissör som tidigare Oscarbelönats, har lyckats samla ihop den främsta gruppen skådespelare i en och samma Bondfilm sedan From Russia With Love.

• Skyfall nomineraders till hela fem Oscar. Det är det högsta antalet Oscarnomineringar som någon Bondfilm fått, och det var dessutom första gången på 30 år som en Bondfilm alls Oscarnomineras. Skyfall tilldelades två Oscar - Adele för bästa låt, och svenske Per Hallberg och Karen Baker Landers för bästa ljudklippning. Skyfall blev den första Bondfilm som lyckades ta hem mer än en Oscar. Dessutom fördubblades Bondfilmernas totala antal Oscar från två till fyra i och med Skyfalls succé.

Skyfall fick 5 Oscar nomineringar 2013:
• Bästa foto: Roger Deakins
• Bästa musik: Thomas Newman
• Bästa sång: Skyfall (text/musik av Adele & Paul Epworth)
• Bästa ljud: Per Hallberg & Karen Baker Landers
• Bästa ljudeffekter: Scott Millan, Greg P. Russell

Mitt betyg: 3/3
IMDB: 7,8/10

Text: Egen & Agent007.nu
Bild 1:Egen
Bild 2: Google
Bild 3: justjared.com
Bild 4: Pressbild MGM
Bild 5: CinemaSins
Bild 6:  Blu-RayDefinition.com
Bild 7: Pressbild/poster MGM