tisdag 3 juni 2014

Solo - William Boyd (A-Z lexikon)

Info
Detta är en A-Z alfabetisk personlig guide till Bond, skriven av William Boyd, författaren av den nya James Bond boken SOLO. Den innehåller 27 sidor med text samt 2 blanka sidor för anteckningar. Man kan säga att det är ett litet lexikon över bokens James Bond. Boyd läste Ian Flemings alla böcker noga innan han började skriva sin egen roman. Han förde anteckningar över alla små detaljer för att på så sätt försöka väva in så mycket som möjligt av "Flemings-Bond" i sin egen bok. Men självklart fick inte allt plats och detta lilla lexikon är en komplettering, så att vi också kan få ta det av de tankar om detaljer i Flemings böcker.

Inköpt
Jag köpte häftet på Tradera i maj 2014 för 27 kr.

Förlaget
Vem var han - James Bond? Enligt filmerna var han en särdeles orädd och effektiv agent, som drog till sig snygga damer som ett flugpapper och med det där effektiva karateslaget i nacken, som bedövade de elaka.
Dessutom ser vi honom full av tekniska specialprylar som kunde åstadkomma våldsam skada, bilar och klockmagneter. Men om vi analyserar bokens James Bond, som William Boyd gjorde innan han skrev SOLO, får vi en annan bild. Bond var flygrädd, kunde spy av obehag när han dödat och var inte alls särskild fascinerad av bilar och prylar. Faktum är att figuren Q inte alls finns. Det är i själva verket en avdelning, en intendentur, som hade till uppgift att ge service till agenterna. Vidare får vi veta av William Boyd att James Bond var 45 år 1969, då SOLO utspelar sig, och att han var med i andra världskriget även om det var bara i någon enstaka aktion. Mer viktigt är att han faktiskt blev relegerad från Eton och att han gick i Fettes college i Skottland, en internatskola, där han troligen spelade tennis.

Den som läste Ian Flemings romaner på 50- och 60-talet gjorde det med förhoppningen att uppleva det skadalösa livet, spänningen och det vilda. Det var nästan lite förbjudet. Finkulturen förkastade Fleming, trots att hans böcker såldes i över 60 miljoner exemplar redan under Ian Flemings livstid. Något av samma förakt som drabbat E L James eller Dan Brown i vår tid. Det tar alltid tid innan vi vänjer oss. Gör det förbjudna läs SOLO - den är en äkta James Bond.

Text: Egen, EA Förlag 
Bild: Egen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar