söndag 8 juni 2014

Aston Martin DB5 (Corgi 261)

Aston Martin DB5 - den mest kultförklarade bil som finns! 
Detta är den bil som gjorde entré i Bonds värld i och med filmen Goldfinger 1964, med katapultstol, skottsäker sköld, kulsprutor och fjädring. Modellen är i skala 1:46 och tillverkades av Corgi. Mitt exemplar har kvar sin orginalbox och är i ganska bra skick. Några mindre repor på sidan av motorhuven. Modellen har nummer: C261.

Inköpt
Jag köpte den på Tradera i april 2014 för 870 kr. Ett hyfsat pris då denna modell (i ungefär samma skick) tidigare har sålts för mellan 800 kr och ända upp till 1600 kr.

Info
Den första Corgi James Bond DB5 föddes efter ett möte hos Eon Productions sommaren 1965, då de diskuterade hur de skulle marknadsföra nästa Bondfilm, Åskbollen (Thunderball). Fram tills nu hade marknadsföringen och all merchandise (varor) varit fokuserade på den vuxna publiken, men då denna den 4e Bondfilmen skulle innehålla fler gadgets (prylar) än tidigare filmer, så såg man potentialen i att kunna marknadsföra filmen till en bredare publik och möjligheten att utöka marknadsföringen med försäljningsprylar och varor (leksaker) på en marknad som hittills varit outforskad, öppnade sig på vid gavel!

Efter detta möte enades parterna och Playcraft släppte den första Corgi Aston Martin DB5 (C261) i Oktober 1965, två månader före premiären av Thunderball (Åskbollen) och nästan ett år efter att DB5:an först syntes på bioduken runt om i världen, i Goldfinger.

Modellbilen blev en total succé och vid årets slut, efter bara tre månader, var försäljningssiffrorna såpass stora, att Playcraft tilldelades "Best Boys Toy of 1965”.

Resten är som man brukar säga historia!


Text: Egen + Corgi.Free.fr
Bild: Egen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar