måndag 9 juni 2014

Bondfilm - Tomorrow Never Dies

Vecka 23 är precis över och det betyder att det är dags att göra ett inlägg om den veckans Bondfilm, nämligen Tomorrow Never Dies eller TND som den förkortas i på Bondspråk. Apropå det, så är det kanske på sin plats att jag gör en sammanställning över ord och fraser, ett slags uppslagsverk i miniformat, över olika Bondord mm. Vem vet, om jag får tråkigt någon dag så kanske jag börjar jobba på detta!

TND är Pierce Brosnans andra film och den 18:e filmen totalt i Bondserien. Den hade svensk biopremiär den 19 december 1997 och jag kommer ihåg att jag var på premiären mitt i natten, men min far. TND är som sagt Brosnans andra Bondfilm och efter succén med GoldenEye två år tidigare så hade nog alla stora förhoppningar om att Bond åter var på rätt väg! Jag tycker att Brosnan vid det här laget har växt in i rollen bra. Han känner sig bekväm som Bond, det tycker jag syns. Filmen är ingen toppenfilm, men inte heller den sämsta av de totalt fyra stycken, som Brosnan gjorde. Den ligger i "mellanmjölkens land" för mig.

Jag gillar introt/öppningen/prologen (kalla det vad du vill), men det har jag inte alltid gjort. Det fanns en period då jag tyckte det var en ganska fånig öppning, där det kändes lite för mycket "Bond fixar allt", det var lite för mycket "Rambo" över det hela. Men nu några år senare, när jag ser filmen igen och försöker analysera lite så måste jag nog säga att jag tycker att prologen känns som klassisk Bond, enligt det Bond-recept vi genom åren lärt känna och nu tycker om extremt mycket. Även titelsekvensen känns klassisk. Det är Sheryl Crow som sjunger ledmotivet och vi ser en klassiskt Bond sak, tjejer som dansar, plus ny digital kretskorts känsla. Jag tycker det funkar och jag gillar det.

Jag gillar
Katapultstolen i introt. När Bond skjuter ut sin passagerare ur jaktplanet. Detta känns som en skön manöver och jag ler när jag tittar på sekvensen.

Skurken Elliot Carver som spelas av Jonathan Pryce, är en skön skurk, men det känns lite fånigt med hans fjärrkontroll aka iPad, som han skriver extremt fort och slarvigt på. Carver är bra skurk men själva planen är lite väl ”over the top”. Det är väl att ta i och starta tredje världskriget för tidningsrättigheter i Kina? ;) Pryce är annars mest känd från filmen Evita från 1996. Historien är en filmatisering av Andrew Lloyd Webbers musikal Evita. Madonna spelar Eva Peron som tog sig från fattigdom och en skandalomsusad bakgrund till Argentinas presidenthustru. Och det var just Jonathan Pryce som gjorde rollen som presidenten Juan Perón. En film som min fru för övrigt älskar! 

Mission briefing i bilen efter att nyheten om vilken typ av ammunitionen som användes blivit känd och MI6 för 48 timmar på sig att utreda, innan amiralen skickar hela Engelska flottan till Asien.I bilen så har vi M (Judi Dench), Robinson (Colin Salmon) samt Moneypenny (Samantha Bond) i bilen, samt en chaufför som aldrig syns i bild. Hela den scenen där de går igenom planen och varför Carver är värd att utredas, tycker jag andas klassisk James Bond. Jag gillar det!

Stelth båten, får en känsla av Älskade spion, när en ubåt "äter upp" en annan ubåt.
Tycker också om scenen när Q visar Bond den nya BMW:n, och 007 övar sig på att fjärrstyra den med sin mobiltelefon. Desmond Llewelyn är kung!

Jag gillar den lite udda karaktären Dr Kaufman, som görs av (Vincent Schiavelli). Synd att man inte lät denna mycket intressanta karaktären få större utrymme i filmen. Sekvensen med honom och Bond på hotellrummet tillhör en av filmens höjdpunkter. Tack vare sitt säregna utseende har Schiavelli fått spela många roller genom åren, som allehanda udda personligheter, psykopater och knäppgökar. Regissören Milos Forman använde Schiavelli i de flesta av de filmer som Forman regisserade i USA. En av hans mest kända roller är onekligen som gengångaren i New Yorks tunnelbana i filmen Ghost.

Scenerna i Hamburg och på Hotell Atlantic. Dessa scener tycker jag är riktigt bra. Jag gillar färgerna och fotot, samt att jag gillar miljöerna. Känns bra!

Lite småroligt är det allt, Brosnans frisyr är alltid perfekt, även direkt efter att slagsmål. Lite konstigt kan man tycka eftersom hans hår är ordentligt tilltufsat en sekund innan under själva fighten...

Jack Wade är tillbaka som den lite smått galne CIA agenten. Han spelas som vanligt av Joe Don Baker och jag tycker att han är ganska skön i denna filmen. Jag tycker att hans manus är bättre i denna jämfört med GoldenEye. Hans repliker känns liksom bättre.

Undervattenscener - I love them! Det är något visst med scener från Bondfilmer som utspelar sig under vatten. Det startade med Åskbollen (Thunderball) redan 1965 och sedan dess har många av filmeran haft många undervattenscener. Det slumpar sig att flera av mina favoriter har detta, då tänker jag närmst på Åskbollen och Ur dödlig synvinkel. Det är något med känslan som  de förmedlar, filmmusiken de spelar till detta och kanske någon form av lugn & frihet under ytan. Jag vet inte riktigt, men jag gillar det!

När Bond och Way Lin jagas på sin BMW motorcykel av flera Range Rovers och en helikopter, så känns det både nytt och fräscht, men samtidigt är hela grejen lite för mkt, och det blir inte trovärdigt. Men i ärlighetens namn så är det nog inte meningen att vara det heller. Måste säga att motorcykelhoppet över gatan och helikoptern i Saigon är riktigt coolt. Det är helt klart en av filmens mest imponerande stuntscener och det 15 meter långa hoppet utfördes av mc-specialisten och stuntmannen Jean Pierre Goy i Frogmore-studion, där man byggt upp gatumiljöerna. 

Måste avsluta denna del av "jag gillar" med att nämna lutet på filmen. Det är ett klassiskt Bond-slut måste jag säga, med ett skurken är besegrad och ett fartyg från engelska flottan som letar efter Bond, men han gömmer sig tillsammans med den kvinnliga motspelaren, de zoomar ut... :)


Gillar inte
Snälla sluta förklara vad GPS står för! Jag antar att GPS var ganska nytt för gemene man under mitten av 90-talet, för jag tror de förklarar vad en GPS gör och framför allt vad förkortningen står för, säkert tio gånger! Hahaha!

Känns lite fånigt att de skall skicka in hela den brittiska flottan på grund av vad som står i en tidningsrubrik! Borde man inte göra en egen utredning först?

Varför kör James Bond BMW, varför??? Jo jag vet varför (pengar) men jag tycker inte om det. Jag tillhör den skalan som tycker att han skall köra Aston Martin. Så är det!

Jag måste säga att i denna filmen har produktplaceringen gått för långt. Jag citerar Thomas Drugg: "Något som var uppenbart redan i Goldeneye är den ökade produktplaceringen och sponsringen av James Bond. I TND marknadsförs skamlöst Smirnoff vodka, BMW, Ericssons mobiltelefon, AVIS biluthyrning, Omega klockor mm mm. Man har försökt göra det lite diskret, men inte ens Bond klarar det. Agent 007 säljs som en annan Spice Girls-plastprodukt och det drar tyvärr ned betyget för filmen. Ändå var det inte lika illa som jag fruktat. Ett annat problem är att de företag som betalat bäst fått med sina produkter i filmen, oavsett om de passar Bonds image eller inte. Bond ska t ex inte köra BMW utan hellre Aston Martin eller Lotus. Bond ska ha en Rolex hellre än en Omega, osv. Ericssons mobiltelefon har en central roll i handlingen, och vem som helst förstår att manusförfattare Feirstein har skrivit in produkten i manuset just för att filmbolaget ska kunna få in pengar från någon telefontillverkare". Slut citat.  

Hantlangaren Stamper (Götz Otto), är en förfärlig orgie i utslitna klichéer, både vad gäller tyskar på film och skurkrepliker ("We die together, Mr Bond"). Stort minus. 

I parkeringsgaraget så försöker skurkarna ta isg in i Bonds BMW utan att lyckas, trots att de prövar alla medel så som slägga & vapen mm. Men två minuter senare, när Bond flyr i den nu radiostyrda bilen, då kan skurkarna skjuta sönder bilens ruta!? Inte speciellt konsekvent...

 Gillar inte när man märker extremt tydliga "fel" i filmen. Tex så svänger Bonds just nämnda BMW av sig själv, utan att Bond trycker på några knappar, samtidigt som Bond kastar sig ur. Blooper... 

Dushscenen mellan James Bond & Wai Lin, varför? Wet t-shirt, är det enda anledningen? Är scenen cool eller enbart sexistisk? 

Rött tangentbord, är inte det lite väl klyschigt? Men å andra sidan så förstärker det bilden så att ingen tittare kan missa att hon jobbar för den Kinesiska militären! ;)

Bond hittade till skeppet HMS Devonshire genom att analysera vad den röda lådan, innehållande GPS -förvrängaren gjorde med signalen. Han behövde alltså den lilla lådan för att komma till rätt koordinater ute till havs. Då är ju frågan, hur fn hittade Wai Lin dit? Hon är ju vid vraket samtidigt som Bond, och de flyr samtidigt upp till ytan. Hur kom hon till rätt plats mitt ute i havet???

Wai Lin och henns egna fightingscen i hennes lilla Kinesiska högteknologiska högkvarter, eller vad man skall kalla det, är det bra eller anus? Jag är lite allergisk mot karate i Bondfilmer som jag redan tidigare har nämnt. Älskar dock Brosnans scen där han lurar vakten vid dörren att han har en tändare i handen och istället slår till honom. Snyggt! :)

I slutet när hela båten brinner och är typ sönderslagen, men rösten som räknar ner fortsätter att ropa ut genom en tydligen helt oförstörd högtalaranläggning! Haha!

Slowmotion, varför har man med detta? Jag tycker inte det passar!

Kemin mellan Bond och Wei Lin känns kylig. Att de jobbar för olika regimer under filmens gång känns OK, men däremot i den sista scenen så skall de helt plötsligt verka attraherade av varandra och bli intima. Detta känns däremot väldigt udda. Det finns liksom ingen gnista där. En del bloggar här jämfört detta med Älskade Spion, där det också är Bond och en agent från ett annat land som jobbar mot ett gemensamt mål, för att i sista scenen bli intima. Bra eller dåligt manus/skådespeleri?


Bondbrudar
Jag hörde något på en Podcast som jag tidigare inte alls tänkt på, nämligen att det offta (alltid?) är just tre Bondbrudar till antalet i varje film. Kan detta stämma? Ja just i TND så stämmer det. Först och främst så har vi Teri Hatcher. Hon spelar rollen som skurken Carvers fru Paris Carver. Jag hade något litet emot henne just när jag såg filmen första gången. Vet inte riktigt vad det var men så var det. Men nu tycker jag att hon funkar. Men på något sätt så gillar jag henne bätre som lite äldre skådespelerska. Men oavsett, så är hon fin att se på. Måste dock säga att jag tycker att Teri Hatcher nutid är mycket vackrare än Teri Hatcher dåtid. Hon är född 1964, så i år 2014 fyller hon 50 år. Grattis säger jag! Hon har helt klart åldrats med värdighet.

Bondbrud nummer två i filmen, även om hon kanske borde vara nummer ett, med tanke på att hon har mycket mer screentime jämfört med Hatcher, det är Michelle Yeoh, som gör rollen som Bonds kinesiska motsvarighet, Wai Lin. Yeohs födelsenamn är Yang Zi Chong och hon är en skådespelerska från Malaysia som varit aktiv sedan tidigt 80-tal. Yeoh hade innan dess en kort karriär som dansare samt att hon även har deltagit och även vunnit skönhetstävlingen "Miss Malaysia". Hon är inte den första modellen som spelat Bondbrud och troligtvis inte den sista. Även om jag nog tycker att de valt bättre skådespelerskor på senare år jämfört med de tidiga årtiondena. Måste nog säga att även Michelle Yeoh ser bättre ut nu än då.
Bondbrud nummer tre är lite extra kul att skriva om, för hon är från Scandinavien, från Danmark närmare bestämt. Det handlar om Professor Inga Bergstrom som spelas av Cecilie Thomsen, en dansk skådespelerska och fotomodell född 1974. Lägg märke till att även här handlar det om en fotomodell! :) Lite roligt att nämna kanke, kan vara att när hon flyttade till USA (för att plugga?) så träffade hon Bryan Adams och de blev ett par. Hon förekommer även i flera av hans musikvideos så vitt jag förstår. I TND så är hon professor i språk på Oxfords universitet och Bond är där för att bättra på sin danska, som han själv uttrycker det. Hon är tyvärr inte med i speciellt många sekunder.


Kul att veta
• Flera av undervattensscenerna spelades in i Baja Studios i Mexiko. Där finns en stor vattentank som rymmer nästan 70 miljoner liter! Den byggdes för Titanic-filmen. Tankens mått: 230 x 165 meter, med olika djupnivåer.

• På filmaffischerna för TND har Bond övergivit sin trogna Walther PPK till förmån för den nya modellen Walther P99. I filmen använder dock Bond den nya pistolen endast i slutsekvenserna på Carvers stealth-fartyg.

• Titeln lär från början ha varit Tomorrow Never Lies, vilket kanske hade låtit mera logiskt. Rykten påstår dock att ett fax med denna titel i något sammanhang feltolkades som Tomorrow Never Dies och att man sedan valde den titeln istället.

• Rockbandet Pulp gjorde ett förslag till titelmelodi, som dock ratades. Pulp släppte låten under namnet Tomorrow Never Lies som b-sida på sin singel Help the Aged.
• Tomorrow Never Dies nådde inte riktigt upp i Goldeneyes kassarekord internationellt sett, men i USA blev TND den mest inkomstbringande Bondfilmen någonsin. 

• Michelle Yeoh gjorde nästan alla sina stuntscener själv.
• Tomorrow Never Dies är knappt två timmar lång, och är därmed den kortaste Bondfilmen sedan Diamonds are Forever.

• Den ö varifrån Bond och Wai Lin beger sig ut på Sydkinesiska sjön är samma ö som användes som Scaramangas ö i The Man With the Golden Gun. Den heter Kao Ping-Kan men är numera mest känd som James Bond Island.

•Hantlangaren Gupta hade fler scener från början, men flera blev bortklippta. Skådespelaren är en känd magiker vid namn Ricky Jay, som till exempel är erkänt extremt duktig på korttrick.

• Bilnumret på Bonds BMW 750iL är B-MT 2144. Detta hör ihop med hans Aston Martin DB5:s bilnummer BMT 214A (som används i TND och Goldeneye). Original-Aston Martin (i Goldfinger) hade numret BMT 216A, som man av juridiska skäl inte fick lov att använda.
• Egentligen är det omöjligt för en helikopter att sväva på samma plats med framåtlutade rotorblad, som Carvers helikopter gör i filmen.

• Producenten Michael G Wilson har varit statist i många Bondfilmer (det kommer högst troligtvis ett separat inlägg om detta längre fram), men i TND har han även repliker. (Senast Wilson hade en replik i en Bondfilm var i Licence to Kill). Det är Wilson som via tv-skärm talar med Carver om att utpressa presidenten. "Consider him slimed" säger Wilson. 


Mitt betyg: 2/3
IMDB: 6,4/10

Text: Egen, Wiki & Agent007.nu
Bild 1:Egen
Bild 2: Google
Bild 3: imfdb.org
Bild 4: Pressbild
Bild 5: smartwatchesuk.com
Bild 6: Google
Bild 7: Google
Bild 8: Google
Bild 9:  Pressbild
Bild 10: bondmovies.com 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar