lördag 28 juni 2014

Jeffery Deaver - Carte Blanche

Detta är den 37e officiella James Bond romanen och det är Deavers första och enda. Boken utkom i England den 26 maj 2011 och i USA den 14 juni 2011. Lite spännande är det att detta är den första James Bond romanen som utspelar sig i nutid (2011) sedan The Man with the Red Tattoo som skrevs av Raymond Benson och gavs ut 2002. Titeln och bokens omslag presenterades på ett speciellt lunch-event den 17 januari 2011, på  InterContinental Hotel i Dubai.

Carte Blanche uppdaterar James Bond's historia så att den passar med tiden för romanens händelser. Vilket gör den till den första Bondboken som gör en "reboot". Jeffery Deaver berättar att hans James Bond föddes 1979, vilket gör honom till en veteran från kriget i  Afghanistan (Operation Herrick) istället för en World War II veteran och Kalla Kriget-agent som var orginalkonceptet när Bond skapades av Ian Fleming.

Bokens handling utspelar sig under en tidsperiod av en vecka i mitten av 2011. Platserna den utspelar sig på är Serbien, Dubai, England samt Sydafrika. Det är en Ljudbok på CD med ISBN 9781444721065. Den utges av förlaget Hodder Stoughton Ltd och uppläsaren är Toby Stephens, som för alla Bondfans är välkänd, då han spelade skurken Gustav Graves i DAD (Die Another Day) 2002.

Inköpt
Jag köpte ljudboken på Adlibris i september 2012 för 159 kr.

Text på baksidan
"Krigets utseende förändras. Den andra sidan spelar inte längre enligt reglerna särskilt mycket. Det anses i vissa kretsar att vi också måste spela med en annan uppsättning regler..."

James Bond, i 30-årsåldern och redan en veteran i det afghanska kriget, har rekryterats till en ny organisation. Utformad i världen efter 9/11 opererar den oberoende av MI5, MI6 och Försvarsministeriet med en existens som kan förnekas. Dess syfte: att skydda riket till varje pris.

Nattordern beordrar Bond från en middag med en vacker kvinna. Högkvarteret har dekrypterat en elektronisk viska om att en attack planeras senare i veckan: antalet dödsoffer uppskattas bli tusentals, brittiska intressen kommer påverkas negativt.

Och 007 har fått fria händer (carte blanche) att göra vad som krävs för att fullgöra sitt uppdrag.


Trivia:
- Boken är tillägnad: "To the man who taught us we could still believe in heroes, Ian Fleming".
- Bond är beväpnad med en Walter PPS samt diverse upphittade vapen.
- Bond kör sin Bentley Continental GT + andra lånebilar. 

Text: Egen, Wiki & FSWL
Bild 1: Egen
Bild 2: Google
Kollage: Eget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar