fredag 27 juni 2014

Bondfilm - Världen Räcker Inte Till

De senaste veckorna har varit tuffa och tiden att blogga finns helt enkelt inte just nu. Jag hinner helt enkelt inte med då i princip allt annat i livet (familj, hus & jobb mm) har högre prio för tillfället. Men jag har vid lediga stunder jobbat mig igen nästa film i ordningen, det vill säga Världen Räcker Inte Till från 1999. Detta är Pierse Brosnans 3:e Bondfilm och den heter i original The World is Not Enough, vilket på ”bondspråk” förkortas TWINE. Filmen är 128 minuter lång och hade svensk biopremiär den 8 december 1999.

För mig har denna film alltid känts lite udda. I min bok så var Brosnans första bäst (GoldenEye) och sedan kommer TND samt TWINE på en delad andra plats, för att sedan avsluta det hela med den kanske inte fullt så hedrande fjärde och sista platsen, som går till Brosnans sista och just fjärde film DAD. Men mer om det stolpskottet i ett senare inlägg.

Jag har som sagt haft lite svårt att ta till mig denna film och har sett den väldigt få gånger genom åren. Även denna såg jag på premiären men jag mins tyvärr inget mer. Jag vet att jag länge tyckte ganska illa om TWINE på grund av Denise Richards och hennes bristfälliga insatser i filmen. Tyvärr fick alltså hela filmen lida på grund av hennes medverkan. Men allt eftersom åren går så inser man att ALLA Bondfilmer är bra och alla har jävligt många bra scener och partier, likväl som ALLA filmer har mindre bra partier. Nu för tiden kan jag sitta i soffan och titta på vilken av filmerna som helst, samtliga gör mig glad och jag njuter när jag ser dem.

TWINE var den sista film som Brosnan hade på sitt kontrakt men han hade även option på en fjärde film. Den brittiske regissören Michael Apted fick göra The World is Not Enough, vilket ansågs som en överraskning. Apted har gjort sig känd för att vara bra på att lyfta fram karaktärerna i sina filmer, och detta är den första actionfilm han haft hand om. 2nd unit-regissör blev Vic Armstrong, van vid Bond sedan tidigare.

För inspelningen av filmen återvände nu Bond-filmteamet till Pinewood Studios utanför London, där de 14 första Bondfilmerna spelades in. Den senaste Bondfilm som hade använt sig av Pinewood var The Living Daylights 1987.

Titelmelodin, är helt OK. Låten framförs av Garbage med Shirley Manson i spetsen. Musiken gjordes av David Arnold och texten skrevs av Don Black. Garbage är ett skotsk-amerikanskt rockband bildat 1994 i Madison, Wisconsin (USA).

Plotten i TWINE tycker jag känns lite som Goldfinger. I det avseendet att skurken förstör en viss del av något för att höja värdet på sitt egna, så att säga.

Filmen öppning tycker jag känns solid. Det är bra skådespelare redan från start och bra casting med folket i Spanien, vid Guggenheim Museumet i Bilbao (norra Spanien). Guggenheimmuseet i Bilbao är ett museum för modern och samtida konst i den baskiska staden Bilbao, Spanien. Museet, som byggdes med medel från den amerikanska Guggenheimstiftelsen, ligger vid floden Nervion i de centrala delarna av staden. Byggnaden som museet är inhyst i invigdes 1997 och ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och har blivit uppmärksammad för sin djärva, originella arkitektur i dekonstruktivistisk stil. Idag är byggnaden i sig ett turistmål och har verkat till en ekonomisk uppgång i staden. Museet är uppbyggt av en serie, till synes, slumpmässigt komponerade morfiska volymelement, klädda i högreflekterande titan som ger hela byggnaden något av en aura dagtid. Dessa volymer definierar de olika rumsligheterna och utställningshallarna interiört. Denna komplexa stil, som blivit något av ett signum för arkitekten Gehry, har till stora delar kommit till via olika CAD-program och datorsimuleringar.


Jag gillar
När det gäller båtjakten så har jag blandade känslor, men i stort sett gillar jag allt, utan just att den lilla racerbåten tydligen också kan svänga på land? Just den detaljen är jag inte nöjd med.

Gillar Brosnans min när han inser att skotern har en fallskärm till!

Jag älskar repliken: “I am looking for a submarine, its big and black and the captain is a very god friend of mine!” :)

Skidjakt, det har vi inte sett i en Bondfilm på många år!

Älskar Istanbul! Jag gillar att flera Bondfilmer utspelar sig där. Bland annat FRWL, Skyfall och TWINE. Någon mer? Vyerna är underbara. Hoppas jag snart kan åka dit själv på semester!

Gillar att de väver in familjen Bonds familjemotto i filmen, the world is not enough.

Jag måste säga att jag gillar Pierce Brosnan i denna filmen. När det kommer till hans skådespeleri så känns denna filmen som hans bästa av de totalt Bondfilmer han gjorde.

Älskar Desmond Llewelyn (Q)! På ett sätt är det nästan lite skrämmande att de introducerade hans ersättare ”R” (spelad av John Cleese)i denna filmen, med tanke på vad som hände Desmond. Han körde ihjäl sig den 19 december 1999 nära Firle, i East Sussex (bilolycka).

“Theres no point of living, if you cant feel alive!”

X-ray glasögon... Ja, vad säger man? Hahaha!

Skådespeleriet i scenen uppe i tornet, när Bond dödar Elektra är underbart. Både James Bond (Brosnan) och Elektra King (Marceau) visar prov på mkt bra talanger!

Gillar Valentin Zukovsky! Jag gillar både karaktären och skådespelaren. Rollen görs som sagt av Robbie Coltrane och detta är andra gången vi ser honom. Första gången var i GoldenEye. Robbie Coltrane (födelsenamn: Anthony Robert McMillan) föddes den 30 mars 1950 i Rutherglen, South Lanarkshire, Skottland. Han är en brittisk (skotsk) skådespelare som förutom hans insatts i Bondfilmerna, för mig mest är känd som Rubeus Hagrid i filmerna om Harry Potter.


Skådespelare
Skurken Renard, som har en kula inbäddad i skallen som gör att han är okänslig för smärta, spelas av Robert Carlyle från Trainspotting och The Full Monty. Det ryktas att Carlyle fick en miljon pund för rollen.

Sophie Marceau, känd som drottningen i Braveheart, har den kvinnliga huvudrollen som Elektra King, och Denise Richards spelar kärnvapenexperten Christmas Jones. Robbie Coltrane återkommer som Zukovsky som vi tidigare såg i Goldeneye.

Desmond "Q" Llewelyn hade hunnit bli 85 år. Eftersom Desmond inte var säker på att han kunde vara med i denna film - han skulle bl a opereras - bad han producenterna skaffa en assistent åt honom. Denna roll gick till den inte helt obekante John Cleese. Cleese skrev på ett kontrakt om att även vara med i de tre kommande Bondfilmerna.


Bondbrudar
Denise Richards, vad säger man? Men om man bortser från första scenerna där Denise Richards skall föreställa en kärnfysiker, så tycker jag hon funka bra som bondbrud. Scenerna inuti ubåten i slutet av filmen är helt OK! Men det märks tydligt att hon inte på långa vägar har samma tyngd i sitt skådespeleri som de övriga (Pierce Brosnan, Robert Carlyle, Sophie Marceau & Robbie Coltrane).

Läkaren Molly, känns ganska mycket Bond över den första scenen dessa två imellan. Påminner mig ganska mycket om tex Thunderball. Detta får räknas som Bondbrud nummer 1 i denna filmen, om vi skall forsätta min tes om att Bond alltid mäste älska med 3 olika kvinnor i varje film! Namnet på karaktären kan vi dock siskutera, eller vad sägs om: Dr. Molly Warmflash?! Hon spelas av Serena Scott Thomas. Hon är en engelsk skådespelerska, född den 21 September 1961. Hon är också lillasyster till skådespeerkan Kristin Scott Thomas, som för mig nog mest är känd för sin roll som Fiona i filmen Fyra Bröllop och En Begravning 1994.

Sophie Marceau, (Sophie Danièle Sylvie Maupu) föddes den 17 november 1966 i Paris. Hon är en fransk skådespelerska som spelade sin första roll i en film redan 1980 när hon var 14 år gammal, i den franska filmen La Boum som blev en succé. Utöver TWINE så känner jag nog henne bäst som rollen Prinsessan Isabelle de Capet av Frankrike i filmen Braveheart från 1995, som vann en Oscar för bästa film. Hon skrev 2001 en delvis självbiografisk bok som heter Telling Lies. Marceau tycker jag står för den klart bästa kvinnliga rollprestationen i denna Bondfilm. Hennes skådespeleri känns kanon och mycket trovärdigt. Man vet liksom aldrig riktigt var man har henne någonstans, och det är inte svårt att se att Bond (och andra män) dras till henne. Elektra måste definitivt räknas till en av de mest minnesvärda kvinnorna som varit med i Bondserien.

Gillar inte
Som alltid i filmer så exploderar båtar, tunnor & snöskotrar mm alltid direkt så fort de kraschar... Börjar bli lite trött på detta fenomen.

Sågklingorna på helikoptern, man kände på sig att de skulle komma!

BMW reklam, ja vad säger man, detta är tredje filmen med BMW och man börjar vänja sig lite, men bara lite. Jag tycker som vanligt att produktplaceringen i Brosnans filmer är på tok för markant. Den stör mig.

Övrigt
Klassiskt Bondslut där MI6 med Q (R) i spetsen, letar men någon for, av kamera eller satelit efter Bond. De hittar honom och visar det på någon skärm för M i detta fallet och HOPPSAN, han var visst inte ensam utan i armarna på den kvinnliga motspelerskan! Samma typ av scen vi sett många gånger förut, framför allt under Roger Moores era på 70 & 80-talet.

Filmen avslutas sedan med vad som kan vara filmseriens mest sexistiska kommentar: ”I thougt Christmas onley comes ones a year”! Skratta eller gråta? ;) 

Kul att veta
• Preliminära titlar på denna film var både Pressure Point och Dangerously Yours. Sedan valde man The World is Not Enough, som är släkten Bonds motto, hämtat från Ian Flemings OHMSS-roman.

• Lustigt nog var Aftonbladet förmodligen först i världen med nyheten om Bondfilmens titel. Man hade ett världs-scoop som man inte visste om! Det var 1/9 1998 som Pierce Brosnan intervjuades vid ett besök i Norge och han nämnde då titeln. (Brosnan var i Norge för att göra reklam för sin film The Nephew).

• Första idén till filmens intrig hittades på av producenten Barbara Broccoli, som under en flygresa 1997 läste en artikel om oljeindustrin vid Kaspiska havet.

Samtidigt som inspelningarna pågick fick Robert Carlyle emotta en orden, OBE, av drottningen. När han tillfrågades vad han just då höll på med, svarade han "Jag har försökt att ta död på James Bond".

• MGM:s USA-chefer ville ha en amerikansk skådespelerska i rollen som Elektra, ett tag förhandlade man med Sharon Stone. Regissören Apted ville dock absolut ha Sophie Marceau i rollen och fick det också.

• Inledningsscenen i TWINE är den längsta i någon av Bondfilmerna. Det tar nästan en kvart innan förtexterna börjar!

• Regissören Apted fick göra hela 16 tagningar av kärleksscenen mellan Bond och Elektra. I ca 10 av tagningarna syntes nämligen en bröstvårta och det går inte för sig om Bondfilmen ska få rätt åldersgräns på bio i England. Apted muttrade över att man kan skjuta skallen av varandra på bio men inte visa bröstvårtor i bild.

• I ett tidigt manusutkast skulle Bond, när han använder sina röntgenglasögon på casinot, även upptäcka att en av kvinnorna i själva verket var en transvestit. Denna detalj ströks dock bort av producenterna, som inte tyckte att det var passande.


Mitt betyg: 2/3
IMDB: 6,4/10

Text: Egen, Wiki & Agent007.nu
Bild 1:Egen
Bild 2: Skärmdump
Bild 3: Officiell poster
Bild 4: Skärmdump
Bild 5: Google (eget collage)
Bild 6: Pressbild
Bild 7: 007 Magazine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar