torsdag 19 juni 2014

Robert Markham (Kingsley Amis) - Överste Sun

Efter att Ian Fleming gått bort i augusti 1964 (hjärtattack) så utkom det ändå två Flemingromaner som låg och väntade, Mannen med den gyllene pistolen (1965) som Fleming påbörjat innan sin död och som faktiskt just Kingsley Amis blev ombedd att slutföra, samt Octopussy (1966), som om man skall vara noga troligtvis räknas som en novellsamling. Men hur som helst, två år senare (1968) var det dags för för en ny författare att plocka upp stafettpinnen efter Ian Fleming! Överste Sun (engelsk titel är Colonel Sun) var alltså den första James Bond-romanen som publicerades efter Ian Flemings bortgång och den skrevs under pseudonymen "Robert Markham" av just nämnda Kingsley Amis. Överste Sun utkom i original i England under april 1968, samt sedan även i Sverige den 13 september samma år (1968).

Författaren:
Kingsley Amis skrev bara en Bond-bok, under pseudonymen Robert Markham. Boken var tänkt som den första i en rad böcker skrivna av olika författare under pseudonymen Robert Markham, men projektet rann ut i sanden efter "Colonel Sun". Kingsley Amis var en stor beundrare av Ian Fleming sedan han läst "Casino Royale". Han skrev även en bok om 'James Bond-fenomenet', kallad "The James Bond Dossier" som kom ut 1965. Samma år fick han även uppdraget att slutföra den bok som Fleming skrivit på då han dog, "Mannen Med Den Gyllene Pistolen". Detta var två anledningar till varför han valdes att tre år senare skriva den nya Bondboken.

Amis föddes 1922 och var gift med en kvinna vid namn Hilary mellan 1948 och 1965. Med henne fick han två söner, Philip och Martin (som också är en känd författare). Efter skilsmässan med Hilary gifte han snart om sig med författarinnan Elizabeth Jane Howard och de två var gifta i 16 år. Kingsley fick The Booker Prize 1986 och blev adlad 1990. Kingsley Amis avled på S:t Pancras sjukhus i London den 21 oktober 1995.

Min bok (version 1)
Min första version av boken är en begagnad svensk Zebra-pocket på 195 sidor, utgiven av bokförlaget Aldus/Bonniers 1970. Boken är i kanonbra skick, för utom lite ytlig text skriven för hand på baksidan. Jag köpte den på Tradera för hela 1 kr i december 2009!

Text på baksidan:
På en liten ö i grekiska arkipelagen planerar överste Sun, fruktad toppman inom den kinesiska säkerhetstjänsten, en dödsstöt mot hela världens säkerhet, en kupp som kan bli lika ödesdiger för västvärlden som för Sovjetunionen. När chefen för Secret Service plötsligt var försvunnen, kidnappad och förd till okänd ort, var det dags för James Bond att ingripa. Spåret ledde honom till grekland och till kontakter med den ryska säkerhetstjänsten, representerad av den unga vackra Ariadne Alexandrou. Under några hektiska dygn skulle de tillsammans uppleva en mardrömslik kedja av blodiga och nervkittlande händelser i kamp mot en motståndare som som hänsynslöst och kallblodigt offrade allt för att nå sitt mål.

Min bok (version 2):
Min andra version av Överste Sun är faktiskt den engelska ljudboken, inläst av Robert Whitfield och utgiven av Blackstone Audiobooks år 2000. Jag beställde den ny på nätet och boken är uppdelad på totalt 6 st CD-skivor. Ljudböcker så som denna är kanon för mig att lyssna på i bilen på väg till och ifrån kundbesök. Det blir många mil i bil emellanåt och då är detta perfekt! Jag köpte den på Adlibris.com i februari 2014 och jag betalade 286 kr för den.

Handling:
När M blir kidnappad från sitt hus, Quarterdeck, följer Bond spåren till en ö i Egeiska havet, Vrakonisi. M:s kidnappare är en kinesisk överste som tänker destabilisera fredssamtalen i Mellanöstern och ge britterna skulden. Bond slår sig samman med den grekiska spionen Ariadne Alexandrou, som jobbar för Sovjetunionen, och gör en plan för att rädda M. Men räddningsaktionen går fel och överste Sun fångar Bond och utsätter honom för en hemsk tortyr.

Roliga fakta:
• Kingsley Amis begärde själv att boken aldrig skulle filmas, men vissa element kan ha inspirerat andra Bondfilmer: den grekiska miljön i Ur dödlig synvinkel (1981), kidnappningen av M i Världen räcker inte till (1999), och den koreanska skurken överste Tan-Sun Moon i Die Another Day (2002).
• Förlaget Glidrose hade tänkt att fortsätta ge ut Bondböcker skrivna av olika författare under samma pseudonym. Det blev bara en roman, även om det ryktas om att det finns en outgiven bok av en annan författare.
• Det skulle dröja ända tills 1981 innan nästa Bondbok kom, då av John Gardner.
• Överste Sun är den enda icke-Flemingska Bondboken som har gjorts i serieform. Den publicerades av tidningen Evening Standard mellan 1969 och 1970, adapterades av Jim Lawrence och ritades av Yaroslav Horak.

Boken utspelar sig i:
London, Aten och Vrakonisi (Ö mellan Grekland och Turkiet) 

Bild 1: Google
Bild 2: Egen
Bild 3:  Egen
Collage: Eget
Text: Egen, Wikipedia, The Facts of Bond  samt FSWL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar