onsdag 4 juni 2014

Bondfilm - Skyfall

Hade en barnfri kväll och natt i lördags. Tog det ganska lugnt och passade på att göra två saker, umgås med frugan samt kolla på Skyfall! :) Receivern gick sönder för några veckor sedan och i lördags var första gången jag fick tillfälle att pröva den nya, med full fart på Subwoofern! Helt OK ljud, inte fantastiskt, men helt OK för en receiver jag fick av en familjemedlem som hade en gammal över.

Måste börja med att konstatera att jag gillar Skyfall, mycket! Om hur vida det är den bästa Bondfilmen någonsin, som många anser, det återstår att se. Jag är inte helt såld på det argumentet. Visst är den jävligt bra, men är den absolut bäst?

Skyfall hade biopremiär i Sverige den 26 oktober 2012 och jag såg den på premiären, självklart! ;) Under premiärföreställningen kunde jag inte sluta le. Det hade gått 4 år sedan Quantum of Solace kom ut 2008 och som vi Bondfans hade väntat på denna Daniel Craigs 3:e film, den totalt 23:e i serien. Under premiären så njöt jag extremt mycket av filmen och när jag kom hem hade jag lite svårt att vara objektiv i min kritik och min bedömning av filmen. Men nu när jag sett den även hemma några gånger så har mina tankar och åsikter klarnat och jag är säker på vad jag tycker.

Först var det tänkt att inspelningen skulle dra igång hösten 2010 för en premiär i slutet av 2011. Men MGM:s finansiella situation gjorde att det var omöjligt att få loss startkapital för att börja inspelningen. 19 april 2010 meddelades det att Bond 23 lades på is och allt jobb med filmen avbröts. Sam Mendes blev tillsatt som ”konsult” för att undvika att mer lön än nödvändigt skulle betalas ut till anställda i ett projekt som inte var igång. Först i oktober 2010, sedan MGM:s akuta situation avhjälpts, kunde produktionen dra igång igen. I november 2010 tillkännagavs att filmen skulle ha premiär den 26 november 2012 (Detta datum tidigarelades senare till 26 oktober 2012).

Min film
När det gäller skyfall så är min kopia av filmen en Blu-Ray. Närmare bestämt en Steelbook Limited Edition med Releasedatum 2013-02-18. Den har ljud med DTS 5.1 HD MA och mängder av extramaterial. Jag köpte filmen genom Anders Frejdhs sida FSWL (From Sweden With Love). Anders hade ett kanonpris samt att det alltid känns bra att stödja FSWL.

Vad jag gillar
I ärlighetens namn så gillar jag 95% av filmen extremt mycket. Filmen är mycket proffsigt gjord. Personer som skall lyftas fram är regissören Sam Mendes, som tidigare bra filmer som jag gillar, blanda annat Road to Perdition och Jaread. Men framförallt har han gjort den filmen som enligt mig kan vara världens bästa, nämligen American Beauty från 1999! Men även manusförfattarna Neal Purvis, Robert Wade & John Logan. Logan har skrivit manus till många bra filmer, bland annat Any Given Sunday och Gladiator, två kanonbra filmer. John Logan håller just nu i skrivande stund på att färdigställa manuset till Bond 24, nästa film som kommer ut oktober 2015 och som många Bondfantaster har stora förhoppningar till, då det i Skyfall öppnades upp för flera kära återseenden, bland annat en ny M, bakom sin välkända sammetsdörr. Men kanske häftigast av allt, att de i Skyfall förde tillbaka Moneypenny! Hon spelas av Naomie Harris och med bravur måste jag säga. Harris är för allmänheten troligtvis mest känd för sin roll i Pirates of the Caribbean.

Att göra min numera klassiska standardlista i punktform på vad jag gillar, känns med denna filmen ganska meningslöst, då i princip allt är kanonbra. Vi kan kort konstatera att jag gillar i princip hela filmen. Men om jag nu skall nämna några specifika saker, så blir det följande. Jag gillar att filmen känns lite mörkare. Jag gillar att skurken Silva introduceras först efter 1 timme och 10 minuter. Jag gillar att en yngre Q är tillbaka i filmserien. Ben Whishaw gör ett bra jobb med sin karaktär. Whishaw är grym i TV-serien The Hour. Har ni inte sett den så gör det!

Jag gillar att de återintroducerar den underbara Aston Martin DB5. Love that car! Och jag tycker om att plotten, det vill säga skurkens plan, inte är helt "straight forward", utan har en hel del svängningar och omvägar. Jag gillar att de blandar in en hel del av Bonds familjehistoria i denna film. Det gör att filmen blir extra trovärdig och jag tycker det talar för att Mendes vill plocka upp en hel del av Bonds rötter. Ungefär samma tanke som William Boyd hade när han gjorde recerch inför och skrev boken SOLO. Det tycker jag tyder på karaktär! Och ett bra exempel på detta är att slutet av filmen utspelar sig i Skottland, närmare bestämt i-och-runt det hus där James Bond växte upp, vid namn Skyfall!

Kanske allra bäst av allt i filmen är fotot. Aldrig har en James Bond-film varit så snygg. Fotografen Roger Deakins har bland annat gjort flera av just Sam Mendes filmer och de flesta av bröderna Coens. Totalt sett har Roger Deakins jobbat med över 80 produktioner de senaste 40 åren. Det skulle ta en eveighet att nämna alla, men om vi plockar ut några guldkorn: Nyckeln till frihet (1994) och kanske framför allt, en av mina absoluta favoritfilmer alla kategorier: O Brother, Where Art Thou? från 2000. Men för att återgå till Skyfall, så kan vi sammanfatta det hela med: Fotot och färgerna i Skyfall är otroliga!

Älskar scenen där Mendes introducerar Silva som Bondskurk. När Silva har sin monolog och i en och samma klippning får sakta sakta mot Bond som är fastbunden på en stol, är underbar. Jag har ett leende på läpparna under hela tiden!

Jag gillar även att Ola Rapace har en ganska stor roll i filmen som hantlangaren Patrice. Det kommer ett separat inlägg om detta, precis som jag hittills har gjort med alla våra svenska Bondskådespelare. Även Jens Hulten har en liten roll som en av Silvas män. Jens har en fightingscen med Bond under vatten i slutet av filmen. Även Hulten kommer få ett inlägg dedikerat till sig inom kort.

Albert Finney som Kincade är ett välkommet tillskott till listan över skådespelare som knutits till filmen. Han har en tyngd i sig och känns trovärdig. Dessutom så är skägget helt underbart! :) Albert Finney är, för er som inte vet det, är en brittisk skådespelare född 1936 i Salford,  Manchester. Han har jobbat med film sedan 1958 och troligtvis mest känd för sin roll i Erin Brockovich (2000), som han även blev nominerad för flera olika priser för. Men på senare år har vi sett honom i bla The Bourne Ultimatum (2007) & The Bourne Legacy (2012).

Jag gillar inte
Denna lista kommer bli väldigt kort. Det finns egentligen inte speciellt mycket att klaga på i denna filmen. Men om jag nu skall försöka nämna några saker så blir det först och främst produktplaceringen. James Bond filmerna har i alla tider till viss del finansierats av produktplaceringar och det har jag respekt för. Jag är medveten om att detta krävs i filmen, för att finansiera den, men det görs enligt min mening kanske lite för tydligt. I Skyfall så är det inte bara det klassiska att Bond dricker en viss typ av öl eller champagne, eller att han använder en specifik typ av klocka. Utan det som stör mig i filmen är att de går så långt som att nämna flera av dem vid namn. Under filmens första 8 minuter hinner Naomie Harris karraktär Monneypenny, bland annat nämna 2 stycken olika bilmärken vid namn. Känns lite väl desperat, tyvärr.

Det andra som stör mig lite är hur enkelt Silva hackar MI6 när Q kopplar in Silvas beslagtagna dator, i scenen när Siva blivit tillfångatagen och förd till MI6 nya högkvarter under jorden, i den gamla nedlagda tunnelbanan. Då man på förhand vet att Silva är superbra på datorer och att hitta hål i organisationers IT-system, varför är man då så dum att man (läs Q) kopplar in datorn mot ett skarpt nätverk som omedelbart ger skurken tillgång till just det han önskar? Varför? Varför kopplar men inte in den i ett separat slutet nätverk som inte har access till hela MI6sdatabas? Lite fånigt att ha skrivit manuset på detta sätt, när resten av filmen känns skitbra.

Kul att veta
• När filmtiteln Skyfall tillkännagavs på en presskonferens 3 november 2011 var det exakt på dagen 50 år sedan Sean Connery hade presenterats som den nye James Bond.

• Ola Rapace är den förste svenske man som haft en större roll i en av Eons Bondfilmer. Tidigare har Max von Sydow spelat Blofeld i Never Say Never Again, men den räknas inte in i Eons vanliga serie Bondfilmer.

• De fyra år som gått mellan Quantum of Solace och Skyfall är det längsta uppehållet i Bondserien utan ett byte av skådespelare i huvudrollen.

• Skyfalls inspelningsperiod sträckte sig från november 2011 till maj 2012 - den längsta inspelningsperioden för någon Bondfilm sedan OHMSS.

• Filmen blev tillslut tillåten från 11 år (Kammarrätten sänkte åldersgränsen från 15 år som Statens medieråd först satte.)

• Med sina 143 minuter är Skyfall den näst längsta filmen i serien, bara en minut kortare än Casino Royale.

• Sam Mendes, som är den första Bondregissör som tidigare Oscarbelönats, har lyckats samla ihop den främsta gruppen skådespelare i en och samma Bondfilm sedan From Russia With Love.

• Skyfall nomineraders till hela fem Oscar. Det är det högsta antalet Oscarnomineringar som någon Bondfilm fått, och det var dessutom första gången på 30 år som en Bondfilm alls Oscarnomineras. Skyfall tilldelades två Oscar - Adele för bästa låt, och svenske Per Hallberg och Karen Baker Landers för bästa ljudklippning. Skyfall blev den första Bondfilm som lyckades ta hem mer än en Oscar. Dessutom fördubblades Bondfilmernas totala antal Oscar från två till fyra i och med Skyfalls succé.

Skyfall fick 5 Oscar nomineringar 2013:
• Bästa foto: Roger Deakins
• Bästa musik: Thomas Newman
• Bästa sång: Skyfall (text/musik av Adele & Paul Epworth)
• Bästa ljud: Per Hallberg & Karen Baker Landers
• Bästa ljudeffekter: Scott Millan, Greg P. Russell

Mitt betyg: 3/3
IMDB: 7,8/10

Text: Egen & Agent007.nu
Bild 1:Egen
Bild 2: Google
Bild 3: justjared.com
Bild 4: Pressbild MGM
Bild 5: CinemaSins
Bild 6:  Blu-RayDefinition.com
Bild 7: Pressbild/poster MGM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar